Bardzo prosta i aromatyczna, zupa pokręconych smaków! Kwaśność cytryny, ostrość chili i odrobina słodyczy cukru, najlepiej trzcinowego...ach i te krewetki! To układ doskonały.
Jej smak orzeźwia i rozgrzewa, ma ogrom witamin i daje kopa! Zakręconego kopa!
Nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych, bo przcież ja, zwykła Bona Apetita ją ugotowała i swoich smaków jej nadała!
|
Słodko-kwaśno-ostro-rozgrzewająca zupa z krewetkami
Składniki:
na dwie porcje
6 krewetek black tiger (ja miałam mrożone) cała biała część pora 1 duza marchew 2 ząbki czosnku kawałek papryczki chili łyżeczka słodkiej papryki sól 2-3 łyżeczki cukru sok z połówki cytryny łyżeczka octu z wingron łyżka przecieru pomidorowego łyżeczka musztardy 3 szklani wody łyżeczka masła pęczek natki pietruszki ryż biały - woreczek
do marynaty krewetek łyżeczka octu balsamicznego łyżeczka słodkiej paprykisól sól
Przygotowanie
Krewetki rozmrozić, natrzeć papryką, delikatnie posolić, dodać ocet balsamiczny wetreć wszystko dokładni, wstawić do lodówki na 30 minut. Gotujemy też ryż.
Posiekać czosnek i papryczkę, pora pokroić w talarki, do garnka dodać masło, wrzucić pokrojone warzywa, lekko posolić, poddusić przez 2-3 minuty. Marchew obrać i pokroić w plasterki o grubości 3 milimetrów, dołożyć do garnka, dodać soku z cytryny i octu winnego. Teraz dodajemy przecier i musztardę, zalewamy wodą, dodajemy paprykę w proszku, cukier i gotujemy aż marchew bedzie al dente. Krewetki wkładamy na pół minuty. Do miseczki nakładamy ryż, około 2 łyzek, zalewamy zupą, doajemy krewetki i posypujemy sporą ilością siekanej natki.
Bona Apetita!
|
oj joj joj... kreweteczki moje ukochane:)
OdpowiedzUsuńMoje też ;)
UsuńZupa idealna na tę pogodę :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się w 100%!!!
OdpowiedzUsuń