Strony

niedziela, 16 lutego 2014

Barszcz czerwony odtłuszczony

Robię taki barszcz bardzo często, nie uzywam zadnego mięsa, tylko skórki wedzone od boczku, które zawsze mroże. Kiedy mam ochotę na barszcz, są jak znalazł :D

Barszcz czerwony odtłuszczony
Barszcz czerwony odtłuszczony



Skłądniki

3 buraki
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 spore wędzone skórki od boczku
3-4 liscie laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
łyżka majeranku
sól
pieprz
łyzeczka cukru
łyżeczka octu balsamicznego
łyżeczka octu spirytusowego


Przygotowanie


Buraki obieram i kroję w plastry o grubości 1 cm.
Wkładam je do garnka, dodaję czosnek, cebule w całości, dokładam skórki z boczku, zalewam wodą i gotuję. Trzeba odszumować, żeby barszcz był klarowny. Lekko solę i dodaję ziele angielskie, liść laurowy i gotuje do miękkosci buraków.
Teraz dodaję reszte składników i doprawiam do smaku.
Barszcz musi mieć piękny głęboki kolor, ale nie brąz i oczywiście doskonałą klarowność.
Ten przepis jest szybki i ma bardzo mało kalorii!


Bona Apetita!
#ZjedzZapasy

3 komentarze:

  1. Uwielbiam barszczyk <3 Ależ nabrałam ochoty na taką zupkę!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobry ten patencik ze skórkami boczku. Zapach wędzonki w barszczu to jest całe clou barszczu, za to go tak wszyscy lubimy.

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń