Strony

środa, 22 stycznia 2014

Spaghetti carbonara - czyli o co kłócą się Włosi...

Dziś spaghetti carbonara - czyli o co kłócą się Włosi...
Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara


Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara

Porcja dla 3-4 osób
składniki
opakowanie makaranu (właściwie pasty) bucatini
2 ząbki czosnku
3 zółtka
3-4 plastry dobrego wędzonego surowego boczku
łyżka oliwy z oliwek
sól
pieprz
ser typu parmezan

Przygotowanie:

Wstawić garnek z wodą na makaron. Pokroić drobno boczek, przełożyć na głęboką patelnię, dodać oliwę, czosnek rozgnieść pięścią lub nożem, dołożyć do reszty, podsmażyć, czosnek wyłożyć kiedy lekko się zrumieni, tak aby tylko oddał smak oliwie, podsmażamy dalej boczek, przez moment i przestajemy smażyć. W misce należy roztrzepać zółtka ze szczyptą soli.
Kiedy woda się zagotuje solimy ją łyżką soli, dodajemy połowę opakowania makaronu, gotujemy krócej o minutę niż to podane na opakowaniu, ja to robię na czuja. 
Odcedzamy pastę, przekładamy do patelni z boczkiem, włączamy na najmniejszy gaz.  
Delikatnie dodajemy żółtka ciągle mieszając, tak aby masa oblepiła makaron i nie zrobiła się jajecznica, jakieś 2 minuty.
Wykładamy na talerz, posypujemy pieprzem i tarym serem typu parmezan. Gotowe!

Bona Apetita!


11 komentarzy:

  1. Tak nie wiele trzeba, żeby smacznie zjeść,
    www.magicznakuchnia.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja dawniej robiłam ze śmietaną, bo takie były przepisy, potem się dowiedziałam, że powinno być bez i od tej chwili już nie zrobiłam:) Boczek parzony czy może być wędzony surowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja dodaje surowy, jak nie mam surowego to parzony ;D, ale surowy daje lepszy "smaczek" może też być podgardle.
      Smacznego!

      Usuń
  3. O tak dobra oliwa, parmezan i danie smakuje wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tak, to prawda! Proste jedzenie jest wspaniałe, już niedługo zaprezentuję Spaghetti aglio, olio e peperoncino :D
      Zapraszam serdecznie i smacznego!

      Usuń
  4. Są przepisy ze śmietaną i są te bez. To jak to właściwie wygląda w tradycyjnym przepisie włoskim?

    OdpowiedzUsuń