Zupa gulaszowa moich smaków
Cudowna, rozgrzewająca, pełna aromatów - doskonała w mroźny dzień!
Ja ją robię na wieprzowinie.
skaładniki
1kg łopaptki wieprzowej
1 duza marchew
1 duzy ziemniak
2 duże papryki słodkie
2 plastry wędzonego boczku lub podradla
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki ostrej papryki w proszku
2 łyżki słodkiej papryki w proszku
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżka chrzanu
2 łyzki przecieru pomidorowego
łyżka octu balsamicznego
łyżeczka cukru
sól
łyżka mąki
Przygotowanie
Delikatnie podpiekamy papryki w proszku na oliwie, dodajemy mięso pokrojone w kostkę, podsmażamy je, doajemy posiekany czosnek, cebulę pokrojona w sporą kostkę, posypujemy mąką, przypiekamy, dodajemy chrzan, mieszamy, dodajemy szkalnkę wody, zdejmujemy "smaczek" i przelewamy do garnaka, dolewamy do niego wody.
Teraz na tę samą patelnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę, Podsamżamy, przekładamy do garnka, na patelnię tym razem wrzucamy boczek pokrojony w cienka kostkę, papryki pokrojone w plasterki, podsmażamy, dodajemy pzrecier, wodę i znowu wszystko do garnaka.
Dodajemy ocet balsamiczny, dosalamy jak kto lubi i gotujemy aż wszystko zmięknie jakeś 40-50 minut .
Najlepsza i tak jest na drugi dzień!
Bona Apetita!
u mnie dziś krupnik, ach te nasze zupy
OdpowiedzUsuńNajlepsze!
UsuńCo to kur... ten "smaczek?"
OdpowiedzUsuńMmmmmmmniammmmmm!!!!!!!
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńSuper na Sylwka już po petardach👍👍👍
OdpowiedzUsuń