Pizza na cienkim cieście z salami peperoni
Bo pizza powinna mieć cienkie, chrupiące ciasto! I nie za duzo dodaków, pamiętajcie o tym!
|
Pizza na cienkim cieście z salami peperoni
składniki :
ciasto 350 g mąki typu 750 20g drożdży łyżka cukru łyżka soli 2 łyzki oliwy z oliwek szkalnka ciepłej wody
sos
puszka pomidorów 2 ząbki czosnku sól pieprz łyżeczka oliwy z oliwek łyżeczka bazylii świeżej lub otartej
kulka -dwie mozzarelli salami peperoni
Przygotowanie:
Ciasto
Makę przesiewamy do miski, drożdze rozpuszczamy w ciepłej wodzie, do maki dodajemy cukier, sól, oliwe z oliwek, dolewamy teraz wodę z drożdżami mieszając łyżką ciasto, uważamy,żeby wody nie było za dużo, zwykle nie dolewam całej szklanki. Zagniatamy ciasto do konsystencji "damskiej piersi" i odkładamy przykryte ścieroczką w ciepłe miejsce przynajmniej na godzinę ( ja odkładam na 2), po 2 godzinach dzielimy na pół, zagniatamy i znowu odkładamy tym razem na 20 minut. Z tego ciasta wyjdą 2 pizze o średnicy 40 cm, jedno mozna zamrozić.
Sos na jedną pizzę:
Do rondla dajemy oliwę, posiekany czosnek, solimy, lekko rumienimy ( uważamy, żeby nie prypalić czosnku) Następnie dodajemy pomidory z puszki wraz s sokiem. Dusimy aż większość płynu wyparuje, doprawiamy pieprzem, slą, bazylią.
Gotowe ciasto formujemy w cienki okrąg i grubszych brzegach (mozecie też rozwałkować na kwadrat, jak Wam będzie łatwiej) Posypujemy delikatnie mąka , na blaszce rozkładamy papier do pieczenia, również podsypujemy mąką, delikatnie. Teraz czas posmarować ciasto sosem. Pokrojona w cienkie plastry mozzarelle rozkładamy na sosie, dodajemy plastry salami.
Piekarnik rozgrzewamy wcześniej na maxa, pizze pieczemy 10 minut, tak aby spód był chrupiący.
Bona Apetita! |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz