Smażona karkówka z papryką i bananami na ostro
z serii " i wilk syty i owca cała"
Smażona karkówka z papryką i bananami na ostro |
Składniki
kg. karkówki wieprzowej
jedna papryka słodka
2 duże cebule
łyżka octu balsamicznego
sól
pieprz
łyżeczka chrzanu
2 ząbki czosnku
banany
1 papryczka chili
pieprz kolorowy
kilka kropel cytryny
łyżeczka masła
Przygotowanie
Ja smażę karkówkę bez dodatkowego, zbędnego tłuszczu. Rozgrzewam patelnię i kładę na niej plastry karkówki o grubości ok. 2 cm.
Obsmażam z każdej strony, solę, dodaję czosnek w całości, cebulę pokrojoną w pióra, ocet, chrzan, podlewam wodą. Po 10 - 15 minutach dodaję paprykę pokrojoną w plastry.
I tak podlewając pilnuję i czekam aż kakówka zmięknie aby ja podać...około godziny.
Banany robię na ostatnią chwilę, dziele na ćwiartki, jak na zdjeciu, skrapiam cytryną. Na patelni rozpuszczam masło, dodaje banany i chili, uważam żeby banany się lekko podsmażyły, nie mogą się rozlatywać. Podaję np. z roszponką, posypuję pieprzem kolorowym!
Cudowne!
Bona Apetita!
mniam! apetyczne fotki!
OdpowiedzUsuńDziękuję! Smakuję równie dobrze a nawet lepiej :D Polecam!
Usuńsmażyc pod przykryciem?
OdpowiedzUsuńNiezwykle fajny blog będę go polecał
OdpowiedzUsuńeronino.pl,bezzobowiazan,
pieprzyc.com