Marynaty marynaty...
Marynaty powodoją, że nasze mięso będzie soczyste, i pełne smaku, a o to właśnie chodzi!
Ja się bawię smakami i dodatkami do tego specyfiku, podstawą jednak zawsze jest oliwa i ocet lub cytryna.
Tak też kilka dni temu powstała ta oto marynata do kurczaka. Mozecie jej uzyć do mięsa grillowanego lub upiec w rękawie.
składniki na około kg. części kurczaka
3 łyżki oliwy
2 łyżeczki octu balsamicznego
1-2 łyżeczki miodu
1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól
łyżeczka ostrej papryki w proszku
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
dobrze posiekany ząbek czonku (roztarty)
łyżka suszonej szałwi
łyżeczka oregano
łyżeczka rozmarynu
przygotowanie
Wymieszać dokładnie wszytko w misce, posmakować, musi być słodko -kwaśna, ostra i słonawa.
Teraz wystarczy naciąć mięso, wsmarować marynatę i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
Więcej o mięsię w następnym wpisie!
Bona Apetita!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz