Jak już kręciłam to ukręciłam dwa!
Tu przepis do majonezu nr 1 majonez.
A teraz czas na majonez nr 2 bez musztardy, metodą prób i błędów( chodziło o to, aby smak był delikaty, jedwabisty, bardziej zbliżony do tego kupnego) i jest, jest, jest!
Jak dla mnie idealny :D
domowy majonez bez musztrady |
składniki
3 żółtka od szczęśliwych kurek
pół szklanki dobrego oleju
pół łyżeczki cukru
pół łyżeczki soli
2 łyżeczki octu jabłkowego
szczypta białego pieprzu
szczypta mielonej białej gorczycy - nie trzeba dawać, bez też dobry :D
majonez |
Przygotowanie
Jaja należy sparzyć, wbić do miski, wyłowić żółtka - przełozyć do wysokiego naczynia od blendera, zacząć ubijać mikserem, dodawać po malutku olej, mieszać na małych- średnich obrotach i mieszać, w połowie mieszania dodać ocet, mieszać i dodawać olej, na końcu przyprawy, spróbować, w razie potrzeby doprawić, przełożyć do słoika, przechowywać w lodówce góra 4 dni!
Bona Apetita!
Z majonezem, to jest tak fajna sprawa, że można go doprawić na swoją modłę. Zachętą dla wszsytkich winno być to, że nie ma żadnych trudności z jego ukręceniem, choć wszsyscy przestrzegają, że jest to niemożliwe, że na pewno się zważy itp. Ci co rozgłaszają takie opinie, to ci, którzy nigdy się za majonez w zyciu nie wzięli.
OdpowiedzUsuńDobrawko świetny przepis.
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Kasiu, mnie się jeszcze nigdy nie zważył... i też tego nie rozumiem. Przecież to takie proste czary mary :D
UsuńRobię nie pierwszy raz majonez ale pierwszy raz z tego przepisu i tu mi się "zważył". Jak widać chu*owy ze mnie kucharz skoro na takim 'prostym' przepisie się nie udało.
UsuńFajne zdjęcia i ciekawy przepis, gratuluję ! Polecam również ulubione musztardy Develey: słodka i bawarska, rewelacyjnie komponują się z sałatkami jak i potrawami mięsnymi :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis :) Majonez na prawdę pyszny.
OdpowiedzUsuńCo prawda mój mąż lubi takie majonezy, ja niestety wstrzymuje się przed nim, bo tuczy to ten z artykułu wygląda obiecująco.
UsuńZrobiłem, wyrzuciłem, sałatki nie skończyłem. Ohyda!!
OdpowiedzUsuńJa akurat robię majonez z sokiem cytryny i nie dodaje to niego octu. Próbowałam dodawać ocet winny, ale nie smakował mi ten majonez. TWÓwój przepis z octem winnym jest w zasadzie pierwszym, który widziałam i na pewno wypróbuje.
OdpowiedzUsuńW przepisie jest ocet jabłkowy.
UsuńPorażka, szkoda trzech jajek - przepis do kosza!
OdpowiedzUsuńJakiego oleju najlepiej użyć? Zależy mi na tym, żeby był to olej z pierwszego tłoczenia, ekologiczny i jak najzdrowszy. Nie wiem tylko, który miałby wystarczająco neutralny smak. Bo na pewno nie oliwa z oliwek ani olej rzepakowy. Jaki zatem? :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Dałem olej z pestek winogron i wyszło super 😁
UsuńŚwietny wychodzi na occie jabłkowym!
OdpowiedzUsuńwidzę, że nie każdemu smakuje, a tak się składa, że to mój ulubiony majonez :D
OdpowiedzUsuńWow! Od Nowego Roku postanowiłam przygotowywać nieco więcej produktów w domu i skusiłam się na Twój majonez. Mogę powiedzieć krótko: jest przepyszny. W smaku w ogóle nie przypomina marketowych propozycji – jest zdecydowanie bardziej przyjemny, delikatny i pasuje do wszystkiego.
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, bez konserwantów i innych niezdrowych składników. Nie sądziłam, że majonez może być tak inny, a zarazem tak dobry. Pycha!