poniedziałek, 11 maja 2015

Chłodnik szpinakowy wersja druga

Nadchodzą upalne dni.
Może małymi krokami, ale nadejdą na pewno!
A Bonia uwielbia chłodniki!
Dziś inna wersja zielonego chłodnika.
Kiedy żar będzie się z nieba lał....

Składniki dla 3 - 4 osób:

● litr maślanki
● 250 gram szpinaku baby
● pęczek zielonych szparagów
● garść posiekanego szczypioru
● ząbek czosnku
● kilka liści mięty
● pół zielonej chili
● sól do smaku
● 1/3 łyżeczki masła

Przygotowanie:

Szpinak płuczemy, czosnek i chili siekamy. Szparagi myjemy, podsmażamy na maśle 5 minut, odkładamy i kroimy w 2 cm plastry. Na tej samej patelni szybko podsmażamy czosnek, chili i szpinak. Teraz siekamy, lecz nie drobno. Wszystko wkładamy do miski, czekamy aż ostygnie. Zalewamy maślanką, dodajemy posiekany szczypior i miętę.
Mieszamy, doprawiamy solą.
Teraz musi sobie postać trochę w lodówce. Minimum godzinkę 😊

Bona Apetita!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz