sobota, 8 marca 2014

Passato di Fagioli - zupa krem z białej fasoli

Pyszna, sycąca, zdrowa włoska zupa wywodząca się z rejonów
Toskanii.

Passato di Fagioli - zupa krem z białej fasoli
Passato di Fagioli - zupa krem z białej fasoli



składniki

paczka fasoli białej, suszonej Jaś
woda
puszka pomidorów w całości bez skórki, lub w sezonie świeże pomidory
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku w całości
1 cebula drobno posiekana
łyżka świeżo posiekanej szałwi lub suszonej
łyżeczka posiekanego rozmarynu, świeżego lub suszonego
3 grubsze plastry boczku - pokrojonego w kostkę
sól
pieprz
łyżeczka ostrej papryki
łyżeczka słodkiej papryki
posiekana natka pietruszki

Przygotowanie

Fasolę przebrać, opłukać i zalać wodą na noc.
W tej samej wodzie gotować około 2 godzin, uzupełniając płyn.
Na patelnię wlać oliwę, dołozyć boczek i ząbi czosnku w całości, podsmażyć, gdy się przyrumienią usunąć - boczek i czosnek.
Dodać cebulę, przyrumienić, następnie dodać pomidory, podsmażyć i przełożyć wszystko do fasoli.
Dodać przyprawy, teraz wszystko zmiksować, nadal gotować na małym ogniu, uważać żeby zupa się nie przypaliła. Doprawić do smaku.
Podawać ze świeżą natką, mozna dodać nasz zrumieniony boczek, jednak ja sobie odpuściłam z wiadomych powodów :D

Bona Apetita!





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz