czwartek, 27 marca 2014

Majonez domowy na occie winnym z musztardą sarepską

Majonez! Zwany przeze mnie i koleżankę MAZEJONEM... boski  sos, który ma niestety ogrom kalorii..
No ale cóż...
Od jakiegoś czasu używam w kuchni tylko domowego majonezu, przeglądając różne przepisy, próbując, eksperymentując stworzyłam dwa przepisy, jeden z musztardą, drugi bez musztardy.
Czas na ten z musztardą!



majonez domowy


składniki 

3 żółtka od szczęśliwych kur
szklanka oleju dobrej jakości - uwaga! nie używajcie oliwy!
2 łyżeczki octu winnego
pół łyżeczki cukru
pół łyżeczki soli
czubata łyżeczka musztardy sarepskiej

domowy majonez przepis



Przygotowanie


Jaja należy sparzyć wrzątkiem. 
Wbić do miski, wyłowić żółtka, przełożyć je do wysokiego naczynia od blendera, zacząć miksować na małych obrotach dolewając po mału oleju. W trakcie dodawania oleju, wlewamy ocet cały czas mieszając, dodajemy przyprawy, mieszamy, mieszamy, mieszamy do końca dodając olej. Na koniec dodajemy musztardy, mieszamy i pakujemy do słoika. Teraz do lodówki, gdzie może stać góra 3-4 dni!

Bona Apetita!


domowy majonez


2 komentarze :