Majonez! Zwany przeze mnie i koleżankę MAZEJONEM... boski sos, który ma niestety ogrom kalorii..
No ale cóż...
Od jakiegoś czasu używam w kuchni tylko domowego majonezu, przeglądając różne przepisy, próbując, eksperymentując stworzyłam dwa przepisy, jeden z musztardą, drugi bez musztardy.
Czas na ten z musztardą!
składniki
3 żółtka od szczęśliwych kur
szklanka oleju dobrej jakości - uwaga! nie używajcie oliwy!
2 łyżeczki octu winnego
pół łyżeczki cukru
pół łyżeczki soli
czubata łyżeczka musztardy sarepskiej
Przygotowanie
Jaja należy sparzyć wrzątkiem.
Wbić do miski, wyłowić żółtka, przełożyć je do wysokiego naczynia od blendera, zacząć miksować na małych obrotach dolewając po mału oleju. W trakcie dodawania oleju, wlewamy ocet cały czas mieszając, dodajemy przyprawy, mieszamy, mieszamy, mieszamy do końca dodając olej. Na koniec dodajemy musztardy, mieszamy i pakujemy do słoika. Teraz do lodówki, gdzie może stać góra 3-4 dni!
Bona Apetita!
Świetny pomysł żeby samemu stworzyć majonez :) na pewno kiedyś spróbuję :)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco!
Usuń