sobota, 8 marca 2014

Bułki razowe z parmezanem i oregano z cyklu " Wypiekanie na śniadanie" !

Kolejny tydzień i nasze kolejne spotkanie! Tym razem pieczemy bułki, miały być orkiszowe, jednak upiekłam razowe. Całą akcją dyryguje nasz Gosia ze Smaki Alzacji a inspiracją do dzisiejszego pieczenia jest przepis z blogu



Bułki razowe z parmezanem i oregano z cyklu " Wypiekanie na śniadanie"
Bułki razowe z parmezanem i oregano z cyklu " Wypiekanie na śniadanie"




Razem ze mną piekły blogi:

Łucja z blogu Fabryka Kulinarnych Inspiracji
Monika z blogu Matka Wariatka
Patrycja z blogu Patison w kuchni
Paweł z blogu Marder&Marder Manufacture - chleby.info
Iza z blogu Smaczna Pyza
Daria z blogu Breakfast
Justyna z blogu gotowanie i pieczenie i love it
Gabriel z blogu Męski Wypas
Dorota z blogu Moje Małe Czarowanie
Lidia z strona FB
Olimpia z blogu Pomysłowe Pieczenie
Ewelina z blogu przy kubku kawy
Agata z blogu Kulinarne przygody Gatity
Joanna z blogu Różowa Kuchnia
Monika z blogu Pin Up Cooking Looking
Małgosia z blogu Smaki Alzacji  
  Lorentyna z blogu Pistachio
Edyta z blogu Przy kuchennym stole
Anna z blogu Everyday Flavours
Karolina z blogu Kresowa Panienka
Małgorzata z blogu Po prostu Marghe





A tu oryginalny przepis, na niebiesko zaznaczyłam moje zmiany

"Składniki
mąka pszenna, 225 gram
mąka orkiszowa, 150 gram użyłam razowej
suche drożdże, 7 gram
sól, 1 i 1/2 łyżeczki
cukier, 1 łyżeczka
oliwa z oliwek, 1 łyżka
letnia woda, 200 mililitrów
tarty parmezan, 2 łyżki
suszone oregano, 1 łyżka

Sposób przygotowania
1. Obie mąki, drożdże, sól, cukier i oliwę z oliwek wymieszać. Stopniowo dolewać wodę. Zarobić gładkie, elastyczne ciasto. Wyrabiać przez 10 minut. Zostawić na 5, aby odpoczęło i wyrabiać kolejne 5 minut. Przełożyć do miski, obsypać mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny do podwojenia objętości.

2. Ciasto podzielić na 8 równych części. Każdą rozpłaszczyć, w tym momencie ciasto wymieszałam z parmezanem i oregano,  następnie boki zwinąć do środka tworząc sakiewkę. Czynność powtórzyć jeszcze 1-2 razy. Formować podłużne bułeczki. Obtoczyć w parmezanie wymieszanym z oregano. Układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, spojeniem do dołu. Przykryć ściereczką i zostawić na 20 minut do ponownego napuszenia. Ostrym, ząbkowanym nożem zrobić nacięcia wzdłuż bułek. Posypać pozostałym parmezanem.

3. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 200 stopni. Piec przez 20 minut."

Bona Apetita!




Bułki razowe z parmezanem i oregano z cyklu " Wypiekanie na śniadanie"
Bułki razowe z parmezanem i oregano z cyklu " Wypiekanie na śniadanie"

10 komentarzy :

  1. Śliczne i pachną nawet u mnie. Dzieki za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super wyszły :D ile serka , dziękuje za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowicie wyglądają Twoje bułeczki, dziękuję za wspólny czas:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają przepysznie :) Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bułki świetne wyszły, ale zastawa też piękna ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie upieczone . Super się piekło razem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. To mnie było bardzo miło spedzić ten czas z Wami!

    OdpowiedzUsuń
  9. You should be a part of a contest for one of the finest
    websites online. I'm going to recommend this website!


    Feel free to visit my homepage; winrar password remover download

    OdpowiedzUsuń
  10. Wszystko co razowe to kocham :)

    OdpowiedzUsuń