Kolejny tydzień i nasze kolejne spotkanie! Tym razem pieczemy bułki, miały być orkiszowe, jednak upiekłam razowe. Całą akcją dyryguje nasz Gosia ze Smaki Alzacji a inspiracją do dzisiejszego pieczenia jest przepis z blogu
Bułki razowe z parmezanem i oregano z cyklu " Wypiekanie na śniadanie" Razem ze mną piekły blogi: Łucja z blogu Fabryka Kulinarnych Inspiracji Monika z blogu Matka Wariatka Patrycja z blogu Patison w kuchni Paweł z blogu Marder&Marder Manufacture - chleby.info Iza z blogu Smaczna Pyza Daria z blogu Breakfast Justyna z blogu gotowanie i pieczenie i love it Gabriel z blogu Męski Wypas Dorota z blogu Moje Małe Czarowanie Lidia z strona FB Olimpia z blogu Pomysłowe Pieczenie Ewelina z blogu przy kubku kawy Agata z blogu Kulinarne przygody Gatity Joanna z blogu Różowa Kuchnia Monika z blogu Pin Up Cooking Looking Małgosia z blogu Smaki Alzacji Lorentyna z blogu Pistachio Edyta z blogu Przy kuchennym stole Anna z blogu Everyday Flavours Karolina z blogu Kresowa Panienka Małgorzata z blogu Po prostu Marghe A tu oryginalny przepis, na niebiesko zaznaczyłam moje zmiany "Składniki mąka pszenna, 225 gram mąka orkiszowa, 150 gram użyłam razowej suche drożdże, 7 gram sól, 1 i 1/2 łyżeczki cukier, 1 łyżeczka oliwa z oliwek, 1 łyżka letnia woda, 200 mililitrów tarty parmezan, 2 łyżki suszone oregano, 1 łyżka Sposób przygotowania 1. Obie mąki, drożdże, sól, cukier i oliwę z oliwek wymieszać. Stopniowo dolewać wodę. Zarobić gładkie, elastyczne ciasto. Wyrabiać przez 10 minut. Zostawić na 5, aby odpoczęło i wyrabiać kolejne 5 minut. Przełożyć do miski, obsypać mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny do podwojenia objętości. 2. Ciasto podzielić na 8 równych części. Każdą rozpłaszczyć, w tym momencie ciasto wymieszałam z parmezanem i oregano, następnie boki zwinąć do środka tworząc sakiewkę. Czynność powtórzyć jeszcze 1-2 razy. Formować podłużne bułeczki. Obtoczyć w parmezanie wymieszanym z oregano. Układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, spojeniem do dołu. Przykryć ściereczką i zostawić na 20 minut do ponownego napuszenia. Ostrym, ząbkowanym nożem zrobić nacięcia wzdłuż bułek. Posypać pozostałym parmezanem. 3. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 200 stopni. Piec przez 20 minut." Bona Apetita! |
Bułki razowe z parmezanem i oregano z cyklu " Wypiekanie na śniadanie" |
Śliczne i pachną nawet u mnie. Dzieki za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńSuper wyszły :D ile serka , dziękuje za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wyglądają Twoje bułeczki, dziękuję za wspólny czas:-)
OdpowiedzUsuńwyglądają przepysznie :) Dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńBułki świetne wyszły, ale zastawa też piękna ;)
OdpowiedzUsuńdziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńPięknie upieczone . Super się piekło razem :)
OdpowiedzUsuńTo mnie było bardzo miło spedzić ten czas z Wami!
OdpowiedzUsuńYou should be a part of a contest for one of the finest
OdpowiedzUsuńwebsites online. I'm going to recommend this website!
Feel free to visit my homepage; winrar password remover download
Wszystko co razowe to kocham :)
OdpowiedzUsuń