poniedziałek, 24 lutego 2014

Smażona karkówka w plastrach z cebulą i marchewką

Co lubię robić w niedzielę na obiad?
Właśnie to : smażoną karkówkę w plastrach z marchewką i cebulą. Do tego pyzy, sos spod mięsa no i różnorodność warzyw do wyboru.

Smażona karkówka w plastrach z cebulą i marchewką


Składniki

kg karkówki wieprzowej pokrojonej w plastry o grubości1 1 1/2 cm
3 duże cebule pokrojone w pióra
2 ząbki czosnku obrane w całości
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
2 marchwie pokrojone w słupki
łyzecka chrzanu
sól
łyżeczka cukru2 łyżeczki octu jabłkowego
1 szklanka bulionu drobiowego



Przygotowanie

Karkówkę kładziemy na rozgrzaną patelnię - bez tłuszczu i podsmażamy z każdej strony, solimy i czekamy aż puści soki, podsmazamy dalej, aby utworzył sie  "smaczek"
Dorzucamy cebulę i czosnek, papryki i chrzan, zalewamy bulionem drobiowym.
Przykrywamy i dusimy aż płyn wyparuje a całość znów się przysmaży, dodajemy marchew,  teraz podlewamy tylko delikatnie wodą tak długo aż mięso zmięknie. Smakujemy sos aby wiedzieć czy nie doprawić.
Taki proces od początku do końca trwa około 2 godzin.
Podajemy z czym nam sie podoba.
Ja lubię zrobic sos spod mięsa a do tego pyzy.

Bona Apetita!



3 komentarze :

  1. Ten dodatek chrzanu mnie zaciekawił, musi nadawać fajnego posmaku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj daje, często uzywam trochę chrzanu do smażonego i pieczonego mięsa, polecam!

      Usuń