poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Konkurs: "Naleśnik Twoich marzeń" !

UWAGA!

Przepraszam Was kochani za takie opóźnienie, nie będę się tłumaczyć, bo to nie ma sensu, ważne, że już jestem :D
i mam wyniki!

Wszystkie Wasze propozycje były bardzo smaczne, jednak mnie ujęła szczególnie jedna, sama nie wiem dlaczego...

No cóż, starałam się ocenić Was sprawiedliwie, wszystkim patelni niestety dać nie mogę ..

Wygrywa Pani Justyna z Kuchenne Inspiracje i jej przepis:


"Naleśniki cytrynowe z maślanką i cydrem

Składniki : 

3 jaja
skórka z 1 cytryny
40 ml soku z cytryny
100 ml cydru
3 łyżki gęstego jogurtu tureckiego lub greckiego
14 g cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 1/2 szklanki maślanki
1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
szczypta soli

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy w misce aż lekko zgęstnieją ale nie za bardzo, pozostaną lekko leiste. W osobnej misce ubijamy na sztywno białka. Do żółtek dodajemy resztę składników, miksujemy na gładką masę. Na koniec za pomocą łyżki lub szpatułki dodajemy partiami pianę z białek. Mieszamy delikatnie aż wszystko ładnie się połączy. 

Naleśniki najlepiej smażyć na małej patelni posmarowanej olejem ( najlepiej za pomocą pędzelka ) bo ciasto nie jest leiste trzeba je nakładać łyżką i rozsmarowywać. Smażymy tak z obu stron na złoty kolor.

Podajemy z ulubionymi dodatkami

Smacznego :)"


Justyna, proszę o adres do wysyłki ;)

na maila :dobrawa.dekielinska@op.pl











Serdecznie Was witam moi Kochani! 

Bona Apetita rusza z fajnym konkursem wraz z firmą Ballarini!
Do wygrania ta oto patelnia do omletów:


Lato daje nam wiele możliwości i na pewno często robicie naleśniki :D
Tematem konkursu są właśnie one! Nasze ukochane czy to na słodko, czy jak tylko sobie zapragniemy :D
Temat konkursu to:
"Naleśnik Twoich marzeń"
Czyli zrób sobie wymarzonego naleśnika i wygraj świetną, włoską patelnię do omletów ;)

Zasady kokursu:



  • konkurs trwa od  06.08.2014r do 13.08.2014r.Wasze dania naleśnikowe proszę publikować w komentarzach pod postem konkursowym w wyżej wymienionym terminie. Możecie również wysłać zdjęcia na adres: dobrawa.dekielinska@op.pl
  • dania na naleśniki mają być Wasze, autorskie, nie mogą pochodzić z innych blogów. Czekam na oryginalne i proste pomysły. Może czymś mnie zaskoczysz? Naleśniki, które wygrają muszą mnie chwycić za serce, żołądek a może również podbić mój zmysł artystyczny? Pokażcie na co Was stać!
  • w konkursie może wziąć udział każdy, także blogerzy.
  • to ja wyłonię zwycięzcę w ciągu 5 dni od zakończenia konkursu. Osoba, która wygra proszona jest o podanie na mój adres mailowy danych do przesyłki. (dobrawa.dekielinska@op.pl)
Czekam na Wasze pyszne przepisy ;)

Życzę powodzenia!

Bona Apetita 

17 komentarzy :

  1. Naleśniki z mascarpone i dżemem jabłkowym.

    Składniki:
    Na ciasto:
    - 500 ml mleka
    - 500 ml wody gazowanej
    - 250 g mąki pszennej
    - 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
    - szczypta soli
    - 1 łyżka oleju
    - 2 jajka
    Na farsz:
    - 500 g twarogu
    - 1 mały jogurt naturalny
    - 3 łyżeczki brązowego cukru
    - pół łyżeczki cynamonu
    Na mus:
    - opakowanie serka mascarpone
    - 3 łyżki musu lub dżemu jabłkowego ( ja mam swój w słoiczkach )
    Wykonanie:
    Do miski wkładamy wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe i miksujemy, aż składniki się połączą.Na patelni smażymy naleśniki (bez tłuszczu). Do miski wkładamy składniki na farsz i gnieciemy widelcem.
    W miseczce mieszamy składniki na mus - serek mascarpone z dżemem jabłkowym.
    Na każdy naleśnik wkładamy łyżkę masy serowej i zawijamy. Dekorujemy musem i ja dodałam jeszcze listki mięty.
    Oczywiście naleśników wychodzi więcej, pozostałe naleśniki wypełniamy ulubionym dżemem -u mnie była reszta dżemu jabłkowego ze słoika.
    Smacznego :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nalesniki szpinakowo kurczkowe:
    składniki na ciasto:
    -3/4 szkl mleka
    -3/4 szkl wody niegazowanej
    -mąka pszenna i razowa(wieloziarnista),pół na pół, na oko aż ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję
    -2 jaja
    -łyżka oliwy
    -szczypta soli
    składniki mieszamy i smażymy na płaskie naleśniki

    farsz:
    -szpinak mrożony lub świeży(ja wolę świeży)
    -filet z kurczaka
    -mozarella
    -ser żółty starty(łagodny np. gouda),ok 3 łyżki
    -mały ząbek czosnku
    -jogurt naturalny
    -sól ,pieprz
    -masło
    Szpinak smażymy na maśle z czosnkiem, patelnię odstawiamy i dodajemy ser żółty, mieszamy az się rozpuści(gorący szpinak rozpuszcza ser w minutę), kurczaka gotujemy i kroimy w kostkę. Mieszamy szpinak, kurczaka, pokrojoną mozarellę, dodajemy 2 łyżki jogurtu, doprawiamy. Napełniamy farszem naleśniki i zwijamy w rulony lub w trójkąty, jak kto woli.... Z reszty jogurtu ja zawsze robię jakiś sos, mieszam jogurt z ziołami, zależy co mam w doniczce, doprawiam, polewam naleśniki i gotowe!
    Smacznego:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszka Pyrzowska:)

      Usuń
  3. Kocham naleśniki! Najlepsze robi moja mama, ale od pewnego czasu staję się jej konkurencją. Na urodzinowe śniadanie postanowiłam zrobić tort naleśnikowy w wersji mini (dla jednej osoby). Poświęciłam na to dużo czasu, ale udało się.
    Stworzyłam torcik z moimi ulubionymi dodatkami, a i naleśniki nie były zwyczajne. Zrobiłam kukurydziane mini naleśniki, udusiłam jabłka z cynamonem - do przełożenia, a zamiast tłustej bitej śmietany do dekoracji użyłam ricotty. Otrzymałam sześciopiętrowy torcik, który najlepiej smakował schłodzony.

    Prześlę zdjęcia :)

    PS Myślałam, że można zgłaszać się od dopiero dziś. To wynika z regulaminu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Naleśniki kokosowe z borówką :-)
    Składniki:
    - 4 jajka
    - 280 g mąki pszennej
    - 400 ml mleczka kokosowego
    - 240 ml wody
    - szczypta soli
    - 2 łyżeczki cukru
    - 4 łyżeczki błonnika jabłkowego
    - 1 łyżeczka cukru waniliowego
    - 400 g twarogu półtłustego
    - 100 g jogurtu naturalnego
    - 3 łyżeczki cukru marcepanowego
    - 300 g borówek amerykańskich
    Wykonanie:
    Do naczynia miksującego wkładamy jajka i cukier, miksujemy. Dodajemy mleczko, wodę, sól, mąkę, błonnik jabłkowy i cukier waniliowy. Wszystko razem miksujemy aż składniki się połączą. Z ciasta smażymy naleśniki. Do miski wkłądamy twarożek, jogurt, cukier marcepanowy i ugniatamy widelcem wszystko razem.Na naleśnik nakładamy łyżkę twarogu, kładziemy kilka borówek i zawijamy. Posypujemy po wierzchu borówkami.
    Smacznego :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Naleśniki pomarańczowe

    Składniki :

    2 szklanki mąki
    2 jaja
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 szklanka mleka
    1/2 szklanki wody gazowanej
    skórka z jednego dużego pomarańcza
    100 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
    olej do smażenia

    Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno natomiast wszystkie pozostałe składniki mieszamy razem na jednolitą masę. Na koniec za pomocą szpatułki należy delikatnie wmieszać białka dodając je partiami i powoli mieszając. Rozgrzaną patelnię smarujemy za pomocą pędzelka olejem. Smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor.

    Podałam je z lekko podprażonymi jabłkami z cynamonem. Pycha !!!!!!! :)

    Smacznego :)

    Pozdrawiam serdecznie
    Justyna
    Kuchenne fascynacje

    OdpowiedzUsuń
  6. Naleśniki cytrynowe z maślanką i cydrem

    Składniki :

    3 jaja
    skórka z 1 cytryny
    40 ml soku z cytryny
    100 ml cydru
    3 łyżki gęstego jogurtu tureckiego lub greckiego
    14 g cukru waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 i 1/2 szklanki maślanki
    1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
    szczypta soli

    Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy w misce aż lekko zgęstnieją ale nie za bardzo, pozostaną lekko leiste. W osobnej misce ubijamy na sztywno białka. Do żółtek dodajemy resztę składników, miksujemy na gładką masę. Na koniec za pomocą łyżki lub szpatułki dodajemy partiami pianę z białek. Mieszamy delikatnie aż wszystko ładnie się połączy.

    Naleśniki najlepiej smażyć na małej patelni posmarowanej olejem ( najlepiej za pomocą pędzelka ) bo ciasto nie jest leiste trzeba je nakładać łyżką i rozsmarowywać. Smażymy tak z obu stron na złoty kolor.

    Podajemy z ulubionymi dodatkami

    Smacznego :)

    Pozdrawiam serdecznie
    Justyna
    Kuchenne fascynacje

    OdpowiedzUsuń
  7. Warstwowy naleśnik serce z gruszkami i polewą czekoladową

    Składniki na naleśniki :

    1 szklanka gęstego jogurtu tureckiego lub greckiego
    3 jaja
    1/2 szklanki cukru
    1,5 szklanki mąki tortowej
    1 szklanka mleka
    szczypta soli
    1/2 szklanki maślanki
    1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego

    Ponad to :

    gruszki z syropu z puszki lub domowe a jeśli nie znajdziemy to świeże również będą świetne
    ciemna czekolada
    kardamon

    Gruszki dokładnie odsączamy na sicie z zalewy.

    Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy na gładką masę. Rozgrzewamy patelnię, smarujemy ją olejem za pomocą pędzelka.Dużą foremkę do ciastek w kształcie serduszka smarujemy cieniutko olejem. Kładziemy na patelnię i łyżką nalewamy ciasto. Smażymy do momentu aż ciasto przestanie być surowe. Za pomocą szpatułki ściągamy foremkę razem z naleśnikiem na deskę do krojenia i delikatnie odklejamy od formy naleśnika ( Uwaga foremka będzie gorąca, należy trzymać ją przez ręcznik ), kładziemy z powrotem na patelni na drugiej stronie i smażymy na złoto. Tak postępujemy z resztą ciasta. Można się pobawić i zrobić ażurowe serca ale jest z tym więcej zachodu choć wyglądają zjawiskowo. Wtedy ciasto najlepiej wylewać przez rękaw cukierniczy z cienką końcówką.

    Naleśniki usmażone więc zabieramy się za rozpuszczenie czekolady. Czekoladę umieszczamy nad kąpielą wodną i pozostawiamy do całkowitego rozpuszczenia. Gruszki kroimy w niewielką kostkę. Posypujemy odrobiną kardamonu – do smaku. Kardamon możemy zastąpić innymi przyprawami jak np. wanilia, cynamon. Odstawiamy.

    Składanie naleśników : Na talerz kładziemy jedno serduszko naleśnikowe. Na nim układamy kilka kawałków gruszki a na sama górkę kładziemy drugie serduszko. Wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą.

    Smacznego :)

    Pozdrawiam serdecznie
    Justyna
    Kuchenne fascynacje

    OdpowiedzUsuń
  8. Naleśnikowa sałatka

    Ciasto naleśnikowe ze szpinakiem:
    1 szklanka mleka
    1 szklanka wody mineralnej gazowanej
    1 jajko
    1/2 łyżeczka soli
    2 kulki mrożonego rozdrobnionego szpinaku - rozmrożone
    1 szklanka mąki pszennej
    1 łyżka oleju

    Wszystkie składniki połączyć, zmiksować na gładkie ciasto. W razie potrzeby można zmienić gęstość ciasta przez dodanie wody/mąki. Usmażyć cienkie naleśniki na delikatnie natłuszczonej patelni.

    Sałatka naleśnikowa:
    naleśniki ze szpinakiem (ok. 5-6 sztuk)
    400 g filetu z kurczaka
    1 czerwona papryka
    1 mała czerwona cebula
    1 puszka kukurydzy
    ok. 3 łyżki majonezu
    pieprz, sól
    szczypiorek do posypania

    Filet z kurczaka podzielić na mniejsze części, przyprawić i ugotować lub usmażyć na patelni. Wystudzić. Pokroić w kostkę. Naleśniki pokroić najpierw na cztery części, a następnie każdą z nich na paseczki. Cebulę drobno posiekać, paprykę pokroić w kosteczkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Tak przygotowane składniki połączyć, dodać majonez, wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. Przed podaniem schłodzić w lodówce.

    OdpowiedzUsuń
  9. Całą rodziną w weekendy zajadamy się klasycznymi amerykańskimi pancakes w wersji słonej.

    Składniki na ciasto:
    1,5 szkl mąki
    1 szkl mleka
    2 jajka
    łyżeczka soli
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki oleju

    Składniki dokładnie mieszam i smażę na patelni do naleśników.

    Puszyste naleśniki przecinamy na pół i jemy jak bułki - kto z czym ma ochotę. Dzieciaki same wybierają składniki i są tym zachwycone. Nie trzeba ich długo namawiać na takie śniadanie

    OdpowiedzUsuń
  10. Naleśniki gryczane z czekoladą, kokosem i mango

    Składniki na ciasto:
    1 1/4 szkl. mąki gryczanej
    1 szkl. mleka
    1 szkl. wody
    2 jajka
    szczypta soli

    Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć, odstawić na 30 minut, następnie, na rozgrzanej patelni smażyć cienkie naleśniki.

    Nadzienie:
    100 ml mleka kokosowego
    100 g gorzkiej czekolady
    mango
    wiórki kokosowe (do dekoracji)

    Mleko podgrzać, mieszając rozpuścić w nim czekoladę, lekko przestudzić. Mango obrać, połowę pokroić w słupki, resztę zmiksować na gładki mus, dodając odrobinę wody, następnie mus podgrzać.
    Naleśniki smarować czekoladowym kremem, na środku układać kawałki mango, następnie zwijać w rulon. Wierzch ozdobić resztą czekoladowego kremu, musem z mango i wiórkami kokosowymi.

    Hanna Rostkowska

    OdpowiedzUsuń
  11. Migdałowo czekoladowe naleśniki a'la makaroniki z cytrynowym kremem i morelową kołderką :)

    - 1 szklanka mąki migdałowej
    - 1 szklanka mąki pszennej
    - 2 jajka
    - Szklanka mleka
    - 2 łyżki kakao
    - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 10g cukru waniliowego
    - 9 kostek startej mlecznej czekolady

    - 1 1/2 szklani mascarpone lub gęstego jogurtu
    - 3 łyżki cukru pudru
    - 3 łyżki soku z cytryny
    - Parę moreli

    Wszystkie składniki na ciasto oprócz czekolady miksujemy na masę bez grudek,pod koniec dorzucamy czekoladę i mieszamy.Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki.Mascarpone/jogurt mieszamy z cukrem i sokiem z cytryny,a morele kroimy na małe kawałeczki,wrzucamy do małego garnuszka i podgrzewamy przy pomocy widelca rozgniatamy na mus.Naleśniki przekładamy cytrynowym kremem,składamy na kopertę i nakładamy łyżkę morelowego musu.Możemy ewentualnie posypać lekko kakao.Smacznego :)

    Pozdrawiam Magda :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Witaj,
    ale fajny konkurs z megafajną nagrodą:-)
    Uwielbiam naleśniki od dziecka. Mogłabym jeść je codziennie. Lubię je zarówno w wersji na słodko, jak również w wersji wytrawnej. Lubię je nawet same, bez żadnych dodatków, ale z pysznym domowym dżemem, konfiturą, czy kremem nie mają sobie równych. W wersji wytrawnej często zapiekam je w domowym sosie ze świeżych pomidorów z bazylią prosto z krzaczka, wypełniając je pysznym nadzieniem. Na słono pasuje również do nich sos serowy ze śmietaną i świeżym szczypiorkiem. Mogłabym pisać i pisać o naleśnikach, ale ......jako naleśniki w wersji wytrawnej bardzo polecam pyszne naleśniki z kurkami, orzechami włoskimi, czosnkiem i szpinakiem, zapieczone w delikatnym śmietanowym sosie. Kurki idealnie pasują do naleśników a wraz ze szpinakiem są udanym połączeniem i gwarantują dobry smak dania.
    Potrzebujemy:
    Naleśniki:
    - 2 jajka
    - 1,5 szklanki mleka
    - 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
    - 2 szklanki mąki
    - szczypta soli
    - olej rzepakowy do smażenia

    Do przesianej mąki dodać jajka, mleko i sól. Zmiksować i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie dodać do ciasta wodę gazowaną, trochę oleju i smażyć cienkie naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni.

    Farsz:
    - około 400 gram kurek
    - garść włoskich orzechów
    - 2 ząbki czosnku
    - opakowanie świeżego szpinaku
    - sól i pieprz do smaku

    Na maśle podsmażamy bardzo szybko drobno pokrojony czosnek i obrane włoskie orzechy, dodajemy większe, przekrojone na pół lub małe w całości kurki i chwilkę dusimy. Dodajemy świeży szpinak i krótko gotujemy. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem do smaku i farsz nakładamy na naleśniki. Naleśniki zwijamy jak krokiety i układamy w żaroodpornym naczyniu. Całość zalewany śmietanką kremówką 36%, posypujemy parmezanem (lub kozim serem jak ktoś woli) i zapiekamy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 175C.
    Podajemy gorące, posypane świeżym szczypiorkiem.

    W wersji na słodko proponuję puszyste, waniliowe naleśniki z domowym kremem czekoladowym, domowym sosem truskawkowym i truskawkami (lub malinami, jagodami, borówkami, jeżynami, wiśniami):
    Ciasto na puszyste naleśniki:
    - 2 jajka
    - 1,5 szklanki mleka
    - 1 szklanka maślanki, kefiru lub zsiadłego mleka
    - 1,5 szklanki mąki
    - szczypta soli
    - 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego
    - olej rzepakowy do smażenia

    W misce dobrze wymieszać mokre składniki (jajka, mleko, maślankę). Dodać do nich przesianą mąkę, sól, ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i nalewać ciasto. Smażyć na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony. Przed nalaniem kolejnej porcji ciasta najpierw rozgrzać kolejną bardzo małą porcję oleju.
    Domowy krem czekoladowy:
    - 1 szklanka śmietanki kremówki
    - 4 łyżki cukru
    - 5 łyżek kakao

    Wszystkie składniki umieścić w rondelku i dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu aż masa zgęstnieje, często mieszając.

    Domowy sos truskawkowy (lub malinowy, jagodowy, z borówek, jeżyn, wiśni):
    świeże truskawki (lub inne owoce) zmiksować z niewielką ilością cukru

    Usmażone naleśniki smarować kremem czekoladowym. Na krem położyć świeże truskawki (lub inne letnie owoce). Naleśnik zwinąć w rulon, polać sosem truskawkowym (lub innym owocowym) i domową polewą czekoladową (polewę czekoladową przygotowujemy identycznie jak krem, krócej gotując, do uzyskania konsystencji polewy, nie kremu). Naleśnik udekorować świeżymi truskawkami (lub innymi letnimi owocami). Zdjęcia tych naleśników wysyłam na maila:-)

    Jako dodatek do naleśników na słodko proponuję również pieczone w wanilii gruszki:
    Potrzebujemy:
    - 4 dojrzałe gruszki
    - sok z 1 cytryny
    - laska wanilii
    - 4 łyżki cukru

    Gruszki obrać i przekroić na połówki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić sokiem z cytryny. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobać ziarenka, rozsmarować je po gruszkach. Gruszki posypać cukrem i piec pod przykryciem około 30 minut w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku. Naleśniki z pieczonymi w wanilii gruszkami polać domową polewą czekoladową.

    Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania moich propozycji:-)
    Aneta
    aneta.majchrzak@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  13. Ach, że się spóźniłam :D A marzy mi się taka patelnia :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Kiedy będą wyniki ??

    OdpowiedzUsuń
  15. Same smaczne konkursy. Można pochwalić się swoimi kulinarnymi talentami bez uczestniczenia w Masterchefach i tego typu podobnych programach.

    OdpowiedzUsuń