wtorek, 1 lipca 2014

Klopsiki w sosie koperkowym

Dziś coś mniej fit, ale postaram się zrobić to danie w wersji dietetycznej :D
Klopsiki w sosie koperkowym! Podaję zawsze z ziemniakami. A jaki dodatek? 
doskonale pasuje mizeriasałata ze śmietaną lub warzywa z bułką tartą na maśle.
Pyszne! 


pulpety w sosie koperkowym

składniki na 4  - 5  porcji
1/2 kg mielonego mięsa wieprzowgo
1 cebula - pokrojona w kostkę
2 łyżki majeranku
sól
pieprz
1 jajko

sos
wywar od gotowania klopsików
100 ml śmietanki 18%
2 łyżki mąki
pęczek koperku
sól
pieprz
łyżeczka soku z cytryny


Przygotowanie

Mięso wkładamy do miski, dodajemy jajo, majeranek, posiekaną cebulką, przyprawy i mieszamy. 
Ręce płuczemy w zimnej wodzie i formujemy pulpety.
Zagotowujemy wodę w garnku, solimy ją, wkładamy nasze kuleczki do wrzątku i gotujemy około 
20  minut. 
Teraz mąkę rozpuszczamy w zimnej wodzie i dodajemy do wywaru z klopsikami. Gotujemy około 10 minut. Zmniejsamy ogień, trochę sosu wlewamy do kubka, dolewamy delikatnie śmietanki - hartujemy, żeby się nie zważyła i dodajemy do wywary cały czas mieszając. Dokładamy posiekany pęczek koperku.
  Dorpawiamy solą i pieprzem, cytynką. 
Oczywiście przedtem smakujemy, aby nie przesadzić! W razie potrzeby możecie dodać trochę cukru.

Podajemy jak pisałam wyżej.

Bona Apetita!

pulpety gotowane

3 komentarze :

  1. Wyglądają bardzo apetycznie, palce lizać! I na całkiem proste do przygotowania, nic, tylko gotować na jakiś weekendowy obiad, na pewno będą miały powodzenie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Sama nazwa "klopsiki" powoduje, że ludzie spodziewają się czegoś dobrego do zjedzenia. Danie nie jest przesycone ani tłuszczem, ani makabrycznymi kaloriami.

    OdpowiedzUsuń
  3. o czaaaad. Moja mama zawsze takie robi. Kojarzą mi się miło z niedzielą i obiadem w gronie rodziny. ;)
    W wolnej chwili zapraszam do siebie! ;)

    OdpowiedzUsuń