Sałat Ci u nas taraz teraz dostatek! Ja jednak najbardziej lubię zwykłą masłową ze śmietaną, jak u babci! Dzielę się z Wami przepisem, co tu dużo gadać... Mniami!
składniki
1/2 główki sałaty
200 ml śmietanki 18%
łyżka cukru
sok z połówki cytryny
szczypta soli
przygotowanie
Liście sałaty dokładnie płuczemy i osuszamy. D kubka wlewamy śmietanką, dodajemy cukier, sok z cytryny i sól. Smietanka musi bardzo zgęstnieć, jeśli nadal jest wodnita, dodaj jeszcze soku. Posmakuj, powinna być słodko - kwaśna - zrównoważona.
Polej sałat sosem, zamieszaj chwilę przed dodaniem i gotowe!
Bona Apetita!
Ja osobiście nie dodaję cukru (moja mama tak) ale koniecznie dodaję szczypiorek :) Mam "pole do popisu" bo 1/4 tunelu sałaty (:
OdpowiedzUsuńfajnie tu u Ciebie! blog warty polecenia :)
OdpowiedzUsuńwarto było zaglądnąć tutaj! jest miło!
OdpowiedzUsuń