czwartek, 15 maja 2014

Mizeria

Uwielbiam mizerię! To świetny dodatek do młodych ziemniaków i jaja sadzonego! Każdy robi po swojemu, to ja Wam pokażę moją, pyszną, uważam że najpyszniejszą wersję! No bo jak inaczej?



mizeria na zakwaszonej słodkiej śmietance



składniki

3-4 duże, lecz nie przerośnięte ogórki gruntowe
200 ml śmietanki słodkiej 18%
sok z połowy cytryny
sól
pieprz
łyżka cukru
posiekany koperek

przygotowanie

Ogórki umyj i obierz. Pokrój na bardzo cienkie plastry, prawie przezroczyste. Posól - około 1/3 łyżeczki soli, wymieszaj palcami i odstaw na 15 minut-to bardzo ważne.
Smietankę przelej do kubka, dodaj sok z cytryny, cukier i szczyptę soli, odstaw na moment, niech się zakwasi.
Zamieszaj ją, musi być gęsta a w smaku słodko kwaśna, lekko cytrynowa.
Jeśli ogórki puściły nam dużo soku, należy go odlać. Dodajemy naszą śmietankę, mieszamy, dokładamy koperek i pieprz do smaku według uznania.


Bona Apetita!


najlepsza mizeria




1 komentarz :