sobota, 26 kwietnia 2014

Zupa szparagowa

Sezon na szparagi się rozpoczął!!!
Uwielbiam to warzywo i  wersji białej i zielonej ;)
Jak ja to mówię, śpieszmy się jeść szparagi, tak szybko odchodzą! A że urodziłam się w Pyrlandii co za tym idzie również w krainie szparaga, no to jak go nie uwielbiać? Może zmienić nazwę okresowo na Szparagolandia?
Czekam na nie cały rok, najlepsze są świeże, nie mrożone, nie ze słoika tylko właśnie świeże! 
Mam też swoje miejsce gdzie je kupuję od kilku lat i jestem bardzo zadowolona ;)

Dzisiaj pokażę Wam zupę szparagawą, nie krem ze szparagów tylko właśnie zupę ;)


szpargowa z białych szparagów


Składniki

około 1 kg szparagów
łyżeczka masła
3 łyżki śmietanki 30%
2 łyżki mąki
125 ml zimnej wody
sól
cukier
1 żółtko
kapka cytryny


Przygotowanie


Szparagi dokładnie płuczemy z piachu w zimnej wodzie, obieramy  - ja to robię nożem do sera - takim płaskim, otwór między ostrzami jest tak akurat żeby pozbyć sie twardej części warzywa. ( UWAGA! nie wyrzucamy obierek!)
W razie konieczności odcinamy końcówki, zależy od świeżości szparaga.
A jak je gotować jeśli nie mam specjalnego garnka? Wystarczy związać sznurkiem, postawić i zalać w wysokim garnku wodą pozostawiając odkryte łebki, one się krócej gotują i mogą się rozpaść.
Wodę solimy , słodzimy, dodajemy łyżeczkę masła. Po zagaotowaniu warzywa gotujemy około 15 - 20 minut do miękości. Wyławiamy, do wody wrzucamy nasze obierku i podgotowujemy kilka minut, wyławiamy. Powinno nam zostać około 1 litra wywaru, do takiej ilości dodajemy mąkę połączoną z wodą ( mieszmy makę w 125 ml zimnej wody) i gotujemy kilka minut mieszając, żeby nie wyszły nam grudy. Teraz kremówka, do szklanki wlewamy trochę zupy i dodajemy śmietankę, w ten sposób nic nam się nie zważy! Dodajemy naszą miesznkę do wywaru cały czas mieszając, teraz cytryna - około pół łyżeczki soku, smakujemy czy jest ok, w razie potrzeby dodajemy cukru lub soli. Zupę odstawiamy z gazu na jakieś 5  - 10 minut i po tym czasie dodajemy żółtko, powoli i energicznie mieszając.
Do zupy wkrawam cząstki szparagów i posypujemy natką.
Możemy dodać wszystkie szparagi, ale ja dodaję jednego do czarki, na osobę a reszta warzyw wędruje z masełkiem na stół ;)

Bona Apetita!


co zrobić ze szparagów














Szparagi

2 komentarze :