Przyznać Wam się muszę, że to mój pierwszy sernik, ale jak widać do zdjęcia został tylko jeden kawałek.... musiałam go jakoś zmontować hihihiihi
No cóż, może nie wyszedł tak idealnie jakbym chciała, ale cała reszta była zadowolona ;)
Miałam problemy ze spodem, proponuję więc go najpierw zapiec... uffffff jak gorąco!
Ale ile smaku :D
składniki
spód
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1/3 kostki masła
masa serowa
1kg sera półtłustego zmielonego
5 całych jaj
2 żółtka - białka uzyjemy do bezy
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 szklanka cukru pudru
1/3 szklanki śmietanki 30 %
wierzch
polewa owocowa
1/2 szklanki malin
1/2 szklanki borówek
4 łyżki cukru
łyżeczka żelatyny
beza
2 białka
8 łyżek cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
przygotowanie
spód
Wysypujemy mąkę na stolnicę, wbijamy jajko, dodajemy masło - z lodówki! Siekamy nożem, dodajemy cukier i szybko zagniatamy. Tortownice wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia, tylko spód, podwijamy na dół i zamykamy. Boki smarujemy lekko masłem. Naszym ciastem wylepiamy spód i boki blachy - ale na wysokość około 2 cm. Nakłuwamy ciasto widelcem.
Wkładamy teraz do lodówki na przynajmniej godzinę.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Zapiekamy ciasto przez 20 minut.
masa
Ser wkładamy do miski od robota kuchennego, włączamy na średnie obroty, powoli dodajemy cukier i cukier waniliowy. Miksujemy razem z cukrem jakieś 3-4 minuty i dodajemy po jednym jajku w odstępach czasowych - co 2 minuty. Później dwa żółtka, miksujemy 4 minuty i dodajemy mąkę ziemniaczaną po łyżce w odstępach czasu i śmietankę, cały czas miksujemy.
Masę wlewamy na blachę z ciastem, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15-20 minut. Zmniejszamy teraz temperaturę do 120 stopni i pieczemy przez godzinę.
wierzch
Owoce wkłądamy do garna, posypujemy cukrem i podgrzewamy aż puszczą soki, dodajemy żelatynę.
beza
miksujemy białka na bardzo sztywną masę, dodajemy powoli cukier i mąkę ziemniaczaną.
Porządnie miksujemy całość na sztywną pianę.
Po godzinie pieczenia w 120 stopniach wykładamy sernik, rozkładamy na nim masę z owoców i nakładamy pianę. Wstawiamy do piekarnika na 30 minut 120 stopni. Zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy 30-40 minut.
Sernik należy dobrze wystudzić, przed zdjęciem obręczy delikatnie obroić brzegi nożem.
Bona Apetita!
Witam. Bardzo długi czas pieczenia tego sernika , czy zatem ten spód najpierw podpieczony a potem jeszcze tyle czasu pieczony z serem i owocami z bezą, w końcu się nie spali ???
OdpowiedzUsuńNie spali się, w przeciwnym razie namoknie owocami.
UsuńPozdrawiam
Pychotka, chyba ukradnę przepis :P chyba się nie obrazisz !? Zrobię taki narzeczonemu jak przyjedzie za granicy:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Bardzo mi to pochlebia ;) Po to jestem, żeby ode mnie "kraść" ;)
UsuńGratulacje ! :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda