Uwielbiam jajka! Czyli znowu jajcarsko u mnie ...
Wielkanoc zbiża się wielkimi krokami!
Może jajka po wiedeńsku? Bardzo eleganckie i proste danie! Ja nie robię w szklankach tylko w równych, małych słoikach po koncentracie przewiązanych wstążką.
Wiecie jak je zrobić?
Nię?
A to proszę!
Składniki
jajko
sól
pieprz
łyżeczka masła
Zamieszane jajko po wiedeńsku. |
przygotowanie
Jajo umyć, wbic do słoika/szkalnki, doprawić odrobiną soli i pieprzu. Wstawić do garnka z wodą, tak aby woda zakrywała poziom jajka. Wstawić garnek na kuchenkę, po zagotowaniu wodu gotować około 3 minut, jednak musicie sobie to sami wypracowac - białko musi się zejść, a żółtko pozostać płynne. Wtedy też dodajemy łyżeczke masła. Możemy zrobić kilka takich na raz :D
Zaskoczcie swoich wielkanocnych gości!
(oczywiście wstąki przewiązujemy po ugotowaniu i wytarciu słoków)
Bona Apetita!
Tak wygląda jajko po wiedeńsku kiedy rozpuści się masło. |
Wystarczy zamieszać łyżeczka i zjeść, pychota! |
Bardzo apetycznie i pięknie podane. :)
OdpowiedzUsuńmoi tak robią jajecznicę w domu :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam potrawy z jajek mrr
OdpowiedzUsuń