Uwielbiam jajka! Czyli znowu jajcarsko u mnie ...
Wielkanoc zbiża się wielkimi krokami!
Może jajka po wiedeńsku? Bardzo eleganckie i proste danie! Ja nie robię w szklankach tylko  w równych, małych słoikach po koncentracie przewiązanych wstążką. 
Wiecie jak je zrobić?
Nię?
A to proszę!
Składniki
jajko
sól
pieprz
łyżeczka masła
![]()  | 
| Zamieszane jajko po wiedeńsku. | 
przygotowanie
Jajo umyć, wbic do słoika/szkalnki, doprawić odrobiną soli i pieprzu. Wstawić do garnka z wodą, tak aby woda zakrywała poziom jajka. Wstawić garnek na kuchenkę, po zagotowaniu wodu gotować około 3 minut, jednak musicie sobie to sami wypracowac - białko musi się zejść, a żółtko pozostać płynne. Wtedy też dodajemy łyżeczke masła. Możemy zrobić kilka takich na raz :D 
Zaskoczcie swoich wielkanocnych gości!
(oczywiście wstąki przewiązujemy po ugotowaniu i wytarciu słoków)
Bona Apetita!
![]()  | 
| Tak wygląda jajko po wiedeńsku kiedy rozpuści się masło. | 
![]()  | 
| Wystarczy zamieszać łyżeczka i zjeść, pychota! | 






Bardzo apetycznie i pięknie podane. :)
OdpowiedzUsuńmoi tak robią jajecznicę w domu :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam potrawy z jajek mrr
OdpowiedzUsuń