środa, 16 kwietnia 2014

Jajko po wiedeńsku, czyli znowu jajcarsko!

Uwielbiam jajka! Czyli znowu jajcarsko u mnie ...
Wielkanoc zbiża się wielkimi krokami!
Może jajka po wiedeńsku? Bardzo eleganckie i proste danie! Ja nie robię w szklankach tylko  w równych, małych słoikach po koncentracie przewiązanych wstążką. 
Wiecie jak je zrobić?
Nię?
A to proszę!




jak zrobić jajko po wiedeńsku? wielkanoc




Składniki

jajko
sól
pieprz
łyżeczka masła



jak zrobic jajko po wiedeńsku
Zamieszane jajko po wiedeńsku.


przygotowanie

Jajo umyć, wbic do słoika/szkalnki, doprawić odrobiną soli i pieprzu. Wstawić do garnka z wodą, tak aby woda zakrywała poziom jajka. Wstawić garnek na kuchenkę, po zagotowaniu wodu gotować około 3 minut, jednak musicie sobie to sami wypracowac - białko musi się zejść, a żółtko pozostać płynne. Wtedy też dodajemy łyżeczke masła. Możemy zrobić kilka takich na raz :D 
Zaskoczcie swoich wielkanocnych gości!
(oczywiście wstąki przewiązujemy po ugotowaniu i wytarciu słoków)

Bona Apetita!

jaja po wideńsku
Tak wygląda jajko po wiedeńsku kiedy rozpuści się masło.

jajko po wiedeńsku

Wystarczy zamieszać łyżeczka i zjeść, pychota!



Jajka na Wielkanoc

2 komentarze :