Poza manią jajeczną trwa moja mania buraczana ... bo Polska przecież burakiem płynie..
Ostatnio bawię się w pieczone buraki na różne sposoby.
Nadszedł czas na prostą, niskokaloryczna i zdrową sałatkę z buraka!
Składniki na 1 porcję
1 średni burak
półtwardy ser kozi
szczypiorek
opcjonalnie zredukowany sos balsamico
przygotowanie
Buraki myjemy, nie obieramy. Ubieramy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 1 do 1 1/2 godziny, zależy jaką twardość czy miękkość lubimy.
Po upieczeniu obieramy, kroimy w cienkie plastry, na wierzch cienko kroimy ser kozi i posypujemy szczypiorkiem. Burak ma w sobie tyle smaków, zwłaszcza ten pieczony, że nic więcej nie potrzeba! Czasami jednak redukuję ocet balsamiczny i nim polewam sałatkę. Jak to zrobić? Już niedługo Wam pokażę!
Bona Apetita!
hmmmm wypróbuje jutro na kolacje...
OdpowiedzUsuń