Tak, ostatnio mam hopla na punkcie omletów i jaj!
Daltego dzisiaj mam dla Was świetną propozycje na śniadanie i na Wielkanoc!
Proponuję mnini frittatę w kokilce. Dziś dodałam do niej kozi ser, suszone pomidory i szczypiorek. Możecie jednak sami zaszaleć ze skłądnikami!
Danie jest proste i eleganckie, zachwycicie swoich gości!
składniki na 1 porcję
1 jajko
1 suszony pomidor
łyżeczka pokruszonego sera koziego, lub starego koziego sera twardego.
sól - szczypta
łyżeczka posiekanego szypiorku
masło do wysmarowania kokilki
przygotowanie
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 150 stopni. Kokili smarujemy masłem. Jajko dokładnie roztrzepujemy i solimy, wlewamy do kokilki, dodajemy ser, pokrojonego suszonego pomidora, szczypiorek.
Pieczemy około 10 minut, musi ładnie wyrosnąć.
Dekorujemy odrobiną sera i szypiorku.
Bona Apetita!
Właśnie ten nieskończony dobór dodatków dla frittaty najbardziej mi odpowiada w tym daniu. Każdy może wrzucić, to co akurat ma w lodówce i zawsze jest pysznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda