środa, 2 kwietnia 2014

Domowy zakwas na żurek

Święta się zbliżają, więc podam Wam świetny przepis na zakwas na żurek.
A to naprawdę nic trudnego!
Wystarczy, że zrobicie go 4 dni przed gotowaniem żurku, lub jeśli macie zakwas żytni na chleb i dodacie dwie łyżki - nawet 2 dni.
Można go przechowywać w lodówce około 2 tygodni.

domowy zakwas na żurek

składniki

szklanka mąki żytniej typ 2000
3 szklanki  przegotowanej wody
1 rozgnieciony ząbek czosnku
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
jeśli masz, 2 łyżki  żytniego zakwasu na chleb(przyspieszy to proces tworzenia się zakwasu)


Przygotowanie

Do słoika wsyp mąkę, zalej wodą, dodaj przyprawy, zamieszaj.
Przykryj słoik gazą, ściereczką i przewiąż, nigdy nie zakręcaj (bo będziesz mieć wulkan i dużo sprzątania :))!
Zakwas będzie się robił 2 - 4 dni, wyjmij wtedy czosnek, ziele angielskie, liście laurowe.
Możesz teraz zrobić z niego żurek lub przechować do 2 tygodni w lodówce.

Bona Apetita!








1 komentarz :

  1. W tym roku byc może Ela ma w planach ( oby), ja mam inne plany, ale chętnie bym zjadała :D

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń