Święta się zbliżają, więc podam Wam świetny przepis na zakwas na żurek.
A to naprawdę nic trudnego!
Wystarczy, że zrobicie go 4 dni przed gotowaniem żurku, lub jeśli macie zakwas żytni na chleb i dodacie dwie łyżki - nawet 2 dni.
Można go przechowywać w lodówce około 2 tygodni.
składniki
szklanka mąki żytniej typ 2000
3 szklanki przegotowanej wody
1 rozgnieciony ząbek czosnku
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
jeśli masz, 2 łyżki żytniego zakwasu na chleb(przyspieszy to proces tworzenia się zakwasu)
Przygotowanie
Do słoika wsyp mąkę, zalej wodą, dodaj przyprawy, zamieszaj.
Przykryj słoik gazą, ściereczką i przewiąż, nigdy nie zakręcaj (bo będziesz mieć wulkan i dużo sprzątania :))!
Zakwas będzie się robił 2 - 4 dni, wyjmij wtedy czosnek, ziele angielskie, liście laurowe.
Możesz teraz zrobić z niego żurek lub przechować do 2 tygodni w lodówce.
Bona Apetita!
W tym roku byc może Ela ma w planach ( oby), ja mam inne plany, ale chętnie bym zjadała :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda