Sos beszamelowy, król wszystkich sosów! Wiecie jak powstał?
Legenda głosi, że wymyślił go wysoki urzędnik na dworze króla Ludwika IV - Louis de Béchameil.
Sos jest prosty, a nadaje tyle smaku do naszej kuchni!
Jeśli chodzi o proporcje składników, każdy chyba ma swoje własne, zalezy to również od dania jakie przygotowujemy.
Jednak podstawą jest zawsze masło, mąka, mleko, sok z cytryny, sól i gałka muszkatołowa.
Ten jest dość gęsty, możecie dodać więcej mleka
składniki
1/2 kostki masła
2 łyżki mąki
szklanka mleka
sól
łyżeczka soku z cytryny
szczypta gałki muszkatołowej
przygotowanie
Masło rozpuszczamy w rondlu, dodajemy mąkę, mieszamy i przysmażamy ją chwilę do złocistego koloru. teraz powoli energicznie mieszając trzepaczą dolewamy mleko. Sos nam gęstnieje, dodajemy cytrynę i w razie potzreby dolewamy mleka, wszytko zależy od gęstości naszego sosu jaką chcemy uzyskac. Doprawiamy solą i gałką, czasmi dodaję też cukru.
Podajemy do gotowanych warzyw, mięs, lasagne, i czego dusza zapragnie. Możemy oczywiście zapiekać ;)
Bona Apetita!
To był naprawdę udany artykuł, pełen ciekawych spostrzeżeń. Pozdrawiam autora z uznaniem i czekam na więcej!
OdpowiedzUsuńDowiedz się, jak to działa, Kliknij tutaj,
Kliknij tutaj,
Dowiedz się więcej o nas