środa, 30 kwietnia 2014

beszamel - bechamel

Sos beszamelowy, król wszystkich sosów! Wiecie jak powstał?
Legenda głosi, że wymyślił go wysoki urzędnik na dworze króla Ludwika IV  - Louis de Béchameil.
Sos jest prosty, a nadaje tyle smaku do naszej kuchni! 
Jeśli chodzi o proporcje składników, każdy chyba ma swoje własne, zalezy to również od dania jakie przygotowujemy.
Jednak podstawą jest zawsze masło, mąka, mleko, sok z cytryny, sól i gałka muszkatołowa.

Ten  jest dość gęsty, możecie dodać więcej mleka




bechamel

składniki

1/2 kostki masła
2 łyżki mąki
szklanka mleka
sól
łyżeczka soku z cytryny
szczypta gałki muszkatołowej

przygotowanie

Masło rozpuszczamy w rondlu, dodajemy mąkę, mieszamy i przysmażamy ją chwilę do złocistego koloru. teraz powoli energicznie mieszając trzepaczą dolewamy mleko. Sos nam gęstnieje, dodajemy cytrynę i w razie potzreby dolewamy mleka, wszytko zależy od gęstości naszego sosu jaką chcemy uzyskac. Doprawiamy solą i gałką, czasmi dodaję też cukru.
Podajemy do gotowanych warzyw, mięs, lasagne, i czego dusza zapragnie. Możemy oczywiście zapiekać ;)

Bona Apetita!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz