wtorek, 1 kwietnia 2014

Kaszotto z podgrzybkami.

Z racji tego, że uwielbiam kaszę jęczmienną i grzyby leśne zrobiłam przepyszne kaszotto!
Użyłam suszonych podgrzybków, równie dobrze możecie wykorzystać borowiki czy inne grzyby leśne.
U mnie jednak borowiki na wykończeniu i muszę uzupełnić zapas w sezonie...I oczywiście w sezonie lepiej użyć świeżych!
Zobaczcie co z tego wyszło!



kaszotto z grzybami


Składniki dla 2 osób

100 g kaszy jęczmiennej
szklanka suszonych podgrzybków
1 cebula pokrojona w kostkę
2 łyżeczki masła
1 łyżka startego parmezanu
sól
pieprz
odrobina otartego rozmarynu
parmezan do posypania
możemy dodać też natki


leśne grzyby, kasza


przygotowanie


Grzyby włożyć do miski i zalać wrzącą wodą. Po około 10 minutach odcedzić, pozostawić wodę spod grzybów, tylko przefiltrować ją z piasku. Na patelnię wrzucić masło, rozpuścić, dodać cebulkę, lekko zrumienić, posolić. Teraz dołożyć grzyby i wsypać kaszę, podlewać wodą spod grzybów i mieszać. Gdy skończy nam się woda, podlewamy przegotowaną. Gotujemy aż kasza spęcznieje około 20 minut. Doprawiamy do smaku. Teraz czas dołożyć parmezan, i masło -  te składniki doskonale skleją i połączą nam całe danie!
Na koniec posypujemy parmezanem, możemy dodac natkę.

Bona Apetita!



kasza z grzybami

5 komentarzy :

  1. Musiało być pyszne :) ja dziś na obiad robiłam kaszę gryczaną z boczniakami :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Kaszotto brzmi smakowicie :D I wygląda prawie jak moje risotto :)

    OdpowiedzUsuń