Uwielbiam kurczaka, wszyscy u mnie w domu go kochają. Robię go na kilka... kilkanaście sposobów.
Ten jest bardzo prosty i aromatyczny, ostry, zarazem słodkawy i bardzo soczysty.
Ale co ja tu się będę rozpisywać...
składniki
Cały kurczak lub ulubione z niego części
2 łyżeczki sproszkowanego chili
2 łyżeczki słodkiej papryki
łyżka miodu
sok z cytryny - zależy - do smaku
można dodać całe papryczki chili dla aromatu
2 cebule pokrojone w słupki
2 ząbki czosnku - nie obrane
łyżeczka suczonego rozmarynu - najlepiej jednak gałązka świeżego
3-4 liście świeżej szałwii, ja miałam suszoną akurat- około łyżki
łyżeczka masła
sól
woda
świeże zioła
przygotowanie
Rozgrzewamy patelnię, kurczaka dzielimy na części, ja zostawiam kości od piersi.
Wrzucamy mięso skórą na patelnię, obsmażamy, solimy, dodajemy czosnek, kurczak musi puścić soki i tłuszcz. Teraz dodajemy paprykę, podlewamy lekko wodą, dusimy, dodajemy miód, cytrynę, dusimy ptaka, podlewając przez 30 minut, dodajemy cebulę i zioła. Dusimy kolejne 30 minut, jednak zawsze do wyparowania płynów i kolejnego przysmażenia mięsa.
Po godzinie dodajemy masło, podsmażamy, podlewamy wodą, ściągamy "smaczki" z patelni.
Posypujemy ziołami, ja uwielbiam natkę :D
Podajemy z ryżem, kaszą, pieczonymi ziemniakami, jak wolimy, do tego gotowane lub bieczone warzywa.
Bona Apetita!
Nie przepadam za pikanterią w smaku, ale w tym połączeniu (mód+chili) uwielbiam! Ja swojego kurczaka zawsze robię w piekarniku- żeby się nie przepracować, ale następnym razem przygotuję jak Ty- na patelni, sprawdzę różnicę :)
OdpowiedzUsuńAromatyczny kurczak jest bardzo smakowity. U Ciebie wyszło bardzo smacznie, bo moje ulubine zioła są. Aż chcę poprosić o nóżkę :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy seredecznie
Tapenda
Uwielbiam wyraziste smaki, szczególnie w połączeniu z mięsem :) Do tego smak dobrze przyprawionych ziemniaków z masłem :) Tak, to są te smaki, które uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń