czwartek, 24 kwietnia 2014

Rolada wieprzowa z czerwonym pesto i serem feta

Jednym z hitów na Wielkanocnym stole była moja rolada z czerwonym pesto i serem typu feta.
Postanowiłam Wam więc ją przekazać, znaczy się przepis przekazać.
Posiadałam kawał pięknego schabu i co tu z nim zrobic?
Wgląd w lodówkę, chwila zastanowienia i żarówka się zapaliła!


rolada wieprzowa


skłądniki

1 1/2 kg schabu
4-5 łyżek pesto alla siciliana
ser typu feta - 5-6 łyżeczek
ostra papryka w proszku



przygotowanie

Schab oczywiście płuczemy, osuszamy, teraz należy go rozciąć w poprzek włukien na taki długi pasek.
Przykrywamy folia spozywczą i rozbijamy nasze mięso tak aby mieć kwadrat, jeśli nie , możemy rozciąć schab i złożyć z niego kwadrat około 40 cm na 40 cm.
Mięso smarujemy pesto, doprawiamy papryką, przy krawędzi  którą zaczynamy zawijać nakładamy ser feta i zaczynamy dość ściśle zwijać. A teraz zabawa ze sznurkiem. Tak, należy naszą roladę dobrze, ściśle związać, instrukcję kiedyś Wam pokażę, możecie teraz poszukać w internecie.
Roladę kładziemy na rozgrzaną patelnię i obsmażamy z każdej strony na rumiany kolor.Dobrze, żeby to była patelnia z możliwością pieczenia w piekarniku. Kiedy już zrumienimy pieczeń, podlewamy mięso wodą tak do połowy głębokości patelni, przykrywamy naczynie folią alumieniową i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około godzinę, następnie zdejmujemy folię i pieczemy w 150 stopniach 20 minut.
Roladę podajemy po ostygnięciu i wychłodzeniu w lodówce.
Świetnie smakuje do sałatek a także w formie wędliny.

Bona Apetita!

1 komentarz :

  1. a tam, nie chce mi się szukać w necie, jak związać mięso. Dobrawko, musisz to ty pokazać !


    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń