wtorek, 3 czerwca 2014

Guacamole - z limonką, solą, pietruszką i serem kozim

Guacamole - potrawa wywodząca się z Meksyku, podobno pochodzi od słowa ahuacati - awokado i molli czyli sos. Podstawą jest oczywiście awokado, sól i limonka. Istnieje bardzo dużo rodzajów tej salsy jak i sposobów przygotowania. Podaje się ją zarówno do tortilli jak i innych potraw. Dziś podam Wam przepis na moją, prostą wersję Guacamole. Pysznie smakuje ze zwykłą grzanką ;) 


salsa


składniki
1 dojrzałe awokado
sok z 1/2 limonki
20 g koziego sera fromage
natka pietruszki - posiekana 1 łyżka
sól do smaku


salsa, guacamole



przygotowanie

Awokado należy przekroić do pestki, przekręcić dwie części i już mamy 2 połówki. Wyciągamy pestkę. Łyżką wydobywamy miąższ. Wkładamy do pojemnika, wyciskamy sok z limonki, rozgniatamy widelcem na dość gładką masę. Dodajemy natkę i ser. Mieszamy, zagniatamy solimy do smaku i gotowe!
Podajemy jak chcemy ;) 

Bona Apetita!

guacamole

4 komentarze :

  1. uwielbiam guacamole :)
    z nachosami domowej roboty jest pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daria i nachosy były ;) jeszcze nie opostowałam ;)

      Usuń
  2. Uwbielbiam quacamole i z limonką, ale trzeba do tego odpowieni alkochol jeszcze

    OdpowiedzUsuń