poniedziałek, 2 czerwca 2014

Nadziany kurczak - cytrynowy - z kwasem chlebowym inspirowany Jamie Oliverem

Cały czas za mną chodził kurczak nadziany cytryną, odkąd zobaczyłam jak go przygotowuje Jamie. Nie pamiętam co tam on jescze dodawał, pamiętam cytrynę! No to wczoraj nadziałam jednego! 
A wyszło to tak: 

kurczak z kwasem chlebowym


składniki

1 kurczak około 1 1/2 kg
1 cytryna
1 cebula
3 -4 ząbki czosnku
do natarcia:
majeranek 3 łyżki
słodka papryka 3 łyżki
ostra papryka 2 łyżki
sól -2  - 3 łyżki
do podlania:
2-3 szklanki kwasu chlebowego
do spięcia kilka wykałaczek
sznur do związania
rękaw do pieczenia



przygotowanie

Kurczaka myjemy, odcinamy tłuszcz przy skórze, w środku nacieramy łyżką soli, łyżką paryki jednej i drugiej, łyżką majeranku. Cytrynę nacinamy lekko nożem w 3-4 miejscach, wkładamy do środka. Cebulę obieramy, kroimy w grube pióra i również do środka jak i obrane i zmiażdżone ząbki czosnku. Spinamy otwór wykałaczkami. Teraz wsmarowujemy pozostałe przyprawy w całą powierzchnię ptaka.
Związujemy sznurkiem - naturalnym, nogi i skrzydła. Wkładamy kurczaka do rękawa, wlewamy kwas chlebowy. Związujemy rękaw z drugiej stroby.
Kurczaka pieczemy w 240 stopniach przez godzinę 40 minut, następnie rozdzieramy folię i pieczemy 20 minut. Wtedy skórka będzie chrupiąca. Po tym czasie mięso samo odchodzi od kości i jest obłędne, bardzo soczyste!

Bona Apetita!


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz