środa, 11 czerwca 2014

Sałatka ze szparagów, truskawek, szpinaku z jajkiem i balsamico - z cyklu FIT BONIA

Fit Bonia obiadowo! Dziś propozycja na fit obiad! Sałatka  ze szparagów, truskawek, szpinaku  z jajkiem, pecorino i balsamico :) Całość około 300 kalorii. 
Rozpływam się wspominając jej smak ...
Spróbujcie! 


dietetyczna sałatka ze szparagami



składniki

4 zielone szparagi
4-5 truskawek
dwie garście świeżego szpinaku
1 jajko ugotowane na twardo
natka pietruszki - łyżka posiekanej
1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
sól
4 łyżki octu balsamicznego
3 płatki  pecorino



fit sałatka, dieta


przygotowanie

Szparagi dokładnie płuczemy, odrywamy końcówki, kroimy na 3 cm. kawałki. Szpinak płuczemy, odrywamy ogonki. Całość wrzucamy na patelnię do grillowania lub dobrą teflonową, skrapiamy leko oliwą, solimy, mieszamy i podsmażamy 2-3 minuty. Przekładamy na talerz. Truskawki kroimy na ćwiartki, jajo również, dokładamy do reszty, posypujemy natką i kładziemy kilka płatków pecorino.
I czas zrobić sos balsamico!
A jak?
Do małego garnuszka wlewamy ocet balsamiczny i podgrzewamy. Sos zacznie się redukować i gęstnieć. Uważajcie, żeby nie przypalić! 
Teraz już wystarczy polać nim naszą sałatkę :)


Bona Apetita!


zdrowe żywienień

2 komentarze :

  1. To musi smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. I to jest pomysł dla mnie, akurat mam ostatnie szparagi i trochę szpinaku i muszę zużyć przed wyjazdem:)

    OdpowiedzUsuń