Fit Bonia obiadowo! Dziś propozycja na fit obiad! Sałatka ze szparagów, truskawek, szpinaku z jajkiem, pecorino i balsamico :) Całość około 300 kalorii.
Rozpływam się wspominając jej smak ...
Spróbujcie!
składniki
4 zielone szparagi
4-5 truskawek
dwie garście świeżego szpinaku
1 jajko ugotowane na twardo
natka pietruszki - łyżka posiekanej
1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
sól
4 łyżki octu balsamicznego
3 płatki pecorino
przygotowanie
Szparagi dokładnie płuczemy, odrywamy końcówki, kroimy na 3 cm. kawałki. Szpinak płuczemy, odrywamy ogonki. Całość wrzucamy na patelnię do grillowania lub dobrą teflonową, skrapiamy leko oliwą, solimy, mieszamy i podsmażamy 2-3 minuty. Przekładamy na talerz. Truskawki kroimy na ćwiartki, jajo również, dokładamy do reszty, posypujemy natką i kładziemy kilka płatków pecorino.
I czas zrobić sos balsamico!
A jak?
Do małego garnuszka wlewamy ocet balsamiczny i podgrzewamy. Sos zacznie się redukować i gęstnieć. Uważajcie, żeby nie przypalić!
Teraz już wystarczy polać nim naszą sałatkę :)
Bona Apetita!
To musi smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuńI to jest pomysł dla mnie, akurat mam ostatnie szparagi i trochę szpinaku i muszę zużyć przed wyjazdem:)
OdpowiedzUsuńCiekawy wpis bardzo mi sie podoba
OdpowiedzUsuńCiekawe inspiracje i fajny blog
OdpowiedzUsuńBędę tu zagladać częściej miło sie czyta!
OdpowiedzUsuńCiekawy i pomocny blog :)
OdpowiedzUsuńDawno tak fajnego bloga nie widziałem :)
OdpowiedzUsuń