środa, 19 marca 2014

Calzone bianco, calzone białe, pizza bianca w pierogu :D

Jak już wiecie uwielbiam wszelkie pizze!
Tym razem zamknęłam pizzę bianca w pierogu czyli calzone a to na specjalne zyczenie mojej siostry.
Były małe, kruche i soczyste... czego chcieć więcej?


pizza bianca
calzone bianco, białe calzone




Składniki na 6 porcji
na ciasto
400g mąki pszennej typu 750
20g dożdży
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
3 łyżki oliwy z oliwek
szklanka ciepłej wody

farsz na 6 porcji
3 kulki mozarelli
zielone oliwki bez pestek w zalewie
trochę wędzonego boczku
pesto pietruszkowe


Przygotowanie

Do mąki dodajemy pokruszone drożdże, sól, cukier, oliwę, dodajemy wodę i mieszamy w misce koncówką łyżki, następnie zagniatamy dość długo, zbijamy ciasto wałkiem kilka razy.
Teraz odstawiamy w bardzo ciepłe miejsce na minimum 40 minut.
Ciasto przykrywamy woreczkiem i ściereczką.
Po 40 minutach znowu ugniatamy i odstawiamy na 20-30 minut, ciasto musi podwoiś swoją objętość.
Dzielimy ciasto na 6 porcji, rozwłkowujemy cienko w formie kwadratów, smarujemy pesto, nakładamy dodatki, dokładnie sklajemy.
Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, podsypujemy mąką z każdej strony.
Pieczemy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym na maxa.
Wiecie co?
To poezja!!!!

Moje inne pizze: pizza na cienkim cieście calzone z dwoma farszami pizza bianca


Bona Apetita!


7 komentarzy :

  1. Ohh to musi być pyszne !! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam, a jeśli do tego ktoś mi je zrobi, to jestem w siódmym niebie :D
    Jak wiesz stronię od robienia pizzy w domu, ale skoro masz doświadczenie, to się zapytam, czy lepiej wykonywać pizze z mąki pszennej typu 450 czy 750 ?

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, ja często robię z 750, ale jeśli nie mam to z 450, podobno najlepsza jest z 00 i 0 wymieszanych, ale takiej mąki u nas nie widziałam... wracając do pytania, wolę 750 ciasto jest wtedy bardziej sprężyste i pulchne, łatwiej je formowac, przy 450 czasem mam problemy.. bo ciasto robi sie za twarde w obróbce. Ale efekt smakowy jest podobny.

      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
    2. I jeszcze jedno, robię też z 550 i 650, czasami wymieszam dwa albo trzy rodzaje. Zawsze jest pyszna, tylko ciasto zmienia swoją twardość.

      Usuń
  3. Z racji tego, że często zaglądam na Twój blog i bardzo go lubię chciałabym nominować Cię do Liebster Blog Award. Więcej informacji tu: http://alesmaki.com.pl/?recipe=liebster-blog-award

    OdpowiedzUsuń