Jak już wiecie uwielbiam wszelkie pizze!
Tym razem zamknęłam pizzę bianca w pierogu czyli calzone a to na specjalne zyczenie mojej siostry.
Były małe, kruche i soczyste... czego chcieć więcej?
calzone bianco, białe calzone Składniki na 6 porcji na ciasto 400g mąki pszennej typu 750 20g dożdży łyżeczka cukru łyżeczka soli 3 łyżki oliwy z oliwek szklanka ciepłej wody farsz na 6 porcji 3 kulki mozarelli zielone oliwki bez pestek w zalewie trochę wędzonego boczku pesto pietruszkowe Przygotowanie Do mąki dodajemy pokruszone drożdże, sól, cukier, oliwę, dodajemy wodę i mieszamy w misce koncówką łyżki, następnie zagniatamy dość długo, zbijamy ciasto wałkiem kilka razy. Teraz odstawiamy w bardzo ciepłe miejsce na minimum 40 minut. Ciasto przykrywamy woreczkiem i ściereczką. Po 40 minutach znowu ugniatamy i odstawiamy na 20-30 minut, ciasto musi podwoiś swoją objętość. Dzielimy ciasto na 6 porcji, rozwłkowujemy cienko w formie kwadratów, smarujemy pesto, nakładamy dodatki, dokładnie sklajemy. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, podsypujemy mąką z każdej strony. Pieczemy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym na maxa. Wiecie co? To poezja!!!! Moje inne pizze: pizza na cienkim cieście calzone z dwoma farszami pizza bianca Bona Apetita! |
Ohh to musi być pyszne !! :)
OdpowiedzUsuńPolecam :D
UsuńUwielbiam, a jeśli do tego ktoś mi je zrobi, to jestem w siódmym niebie :D
OdpowiedzUsuńJak wiesz stronię od robienia pizzy w domu, ale skoro masz doświadczenie, to się zapytam, czy lepiej wykonywać pizze z mąki pszennej typu 450 czy 750 ?
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Kasiu, ja często robię z 750, ale jeśli nie mam to z 450, podobno najlepsza jest z 00 i 0 wymieszanych, ale takiej mąki u nas nie widziałam... wracając do pytania, wolę 750 ciasto jest wtedy bardziej sprężyste i pulchne, łatwiej je formowac, przy 450 czasem mam problemy.. bo ciasto robi sie za twarde w obróbce. Ale efekt smakowy jest podobny.
UsuńPozdrawiam serdecznie
I jeszcze jedno, robię też z 550 i 650, czasami wymieszam dwa albo trzy rodzaje. Zawsze jest pyszna, tylko ciasto zmienia swoją twardość.
UsuńZ racji tego, że często zaglądam na Twój blog i bardzo go lubię chciałabym nominować Cię do Liebster Blog Award. Więcej informacji tu: http://alesmaki.com.pl/?recipe=liebster-blog-award
OdpowiedzUsuńszaliki wełniane,
OdpowiedzUsuńekskluzywne szale damskie,
laura verdiani