Bo proste jedzenie wcale nie jest nudne!
Wątróbka za mną chodziła i chodziła i tak wychodziła...
Wątróbka drobiowa jest bardzo pysznym, zdrowym i łatwym daniem, nie nalezy się jej bać.
Ja przygotowuję ją tylko z cebulką, wtedy czuć jej smak i aromat a cebula dodaje odrobinę słodyczy.
![Wątróbka z cebulą, doskonałe szybkie danie pełne żelaza! prosty sposób na wątróbkę](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhz-3KNO971CaJ1c78k3SvJj_F4ceRnm8QLEYEwYYb6bWm4COY3ZiUgwSy-YeV0oalSvIIh20qymKxhyCwUxZsSnttA_BLQyYd18F59S7BoRAcJOjHG3cTivvspv79bNPMwULc3IhaC-Joz/s1600/w%C4%85tr%C3%B3bka+z+cebul%C4%85,+doskona%C5%82a+w%C4%85tr%C3%B3bka+z+cebul%C4%85.jpg) |
bardzo proste pyszne danie! Wątróbka drobiowa z cebulką.
składniki na 2 osoby
około pół kg wątróbki drobiowej 2 cebule pokrojone w cienkie plastry porządna łyżka masła sól - dopiero po podaniu! natka pietruszki
Przygotowanie
Wątróbkę nalezy dobrze opłukać w zimnej wodzie i dokładnie usunąć z niej wszystkie żyły i błony, pokroić w kawałki około 3 na 3 cm. Odsączyć. Na patelni podgrzewamy masło, wrzucmy wąróbkę, smażymy około 2 minut, dodajemy cebulę, smazymy znowu około 2 -3 minut. Ja lubię kiedy jest pięknie przyrumieniona z wierzchu a w środku średnio wysmażona( różowa), nie może być sucha! Wykładamy na talerz, oprószmy natką i dopiero solimy wedlug upodobań, jeśli zrobimy to wcześniej będziemy jeść podeszwę... Możemy ją podać z duszonymi ziemniakami, pieczywem, pieczonymi burakami.
Bona Apetita!
|
uwielbiam wątróbkę, a szczególnie cielęcą, ale zresztą każdą :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Wątróbka, moja miłość z dzieciństwa :D Uwielbiam do dziś!
OdpowiedzUsuńBardzo zdrowa, kumuluje wszystkie odżywki i antybiotyki podawane kurczakom. Nie należy jeść za często.
OdpowiedzUsuńzależy skąd ją masz!
UsuńPozdrawiam
obiekt handlowy, sklep internetowy, sklep internetowy, firmy kraków, materiały
OdpowiedzUsuń