środa, 12 marca 2014

Wątróbka drobiowa z cebulą, doskonałe szybkie danie pełne żelaza!


Bo proste jedzenie wcale nie jest nudne!
Wątróbka za mną chodziła i chodziła i tak wychodziła...
Wątróbka drobiowa jest bardzo pysznym, zdrowym i łatwym daniem, nie nalezy się jej bać.
Ja przygotowuję ją tylko z cebulką, wtedy czuć jej smak i aromat a cebula dodaje odrobinę słodyczy.



prosty sposób na wątróbkę
bardzo proste pyszne danie! Wątróbka drobiowa z cebulką.


składniki na 2 osoby

około pół kg wątróbki drobiowej
2 cebule pokrojone w cienkie plastry
porządna łyżka masła
sól - dopiero po podaniu!
natka pietruszki



Przygotowanie

Wątróbkę nalezy dobrze opłukać w zimnej wodzie i dokładnie usunąć z niej wszystkie żyły i błony, pokroić w kawałki około 3 na 3 cm. Odsączyć.
Na patelni podgrzewamy masło, wrzucmy wąróbkę, smażymy około 2 minut, dodajemy cebulę, smazymy znowu około 2 -3 minut.
Ja lubię kiedy jest pięknie przyrumieniona z wierzchu a w środku średnio wysmażona( różowa), nie może być sucha!
Wykładamy na talerz, oprószmy natką i dopiero solimy wedlug upodobań, jeśli zrobimy to wcześniej będziemy jeść podeszwę...
Możemy ją podać z duszonymi ziemniakami, pieczywem, pieczonymi burakami.

Bona Apetita!




smaczna wątróbka drobiowa

5 komentarzy :

  1. uwielbiam wątróbkę, a szczególnie cielęcą, ale zresztą każdą :D

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  2. Wątróbka, moja miłość z dzieciństwa :D Uwielbiam do dziś!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo zdrowa, kumuluje wszystkie odżywki i antybiotyki podawane kurczakom. Nie należy jeść za często.

    OdpowiedzUsuń