piątek, 28 marca 2014

Farfalle z pesto pietruszkowym - danie w 5 minut

Zapraszam Was na jedno z bardziej ulubionych dań mojej córki.
Proste, łatwe i przyjemne, a na dodatek niebo w gębie!
Idealne na piątek, zrobisz je w 5 minut pomijając etap gotowania makaronu.

Uwierzcie! Nie będzie Wam przeszkadzać zieleń między zębami ;)


szybki obiad


składniki dla 3-4 osób

opakowanie makaronu farfalle, lub jakiego tam lubicie
spory pęczek natki pietruszki
2-3 łyżki oliwy z oliwek
prażone pestki dyni - łyżka, dwie
ząbek czosnku, obrany
łyżka startego parmezanu lub innego twardego sera
sól
pieprz
pół łyżeczki cytryny 

świeżo starty parmezan(lub inny twardy ser) do posypania

danie w 5 minut


przygotowanie


Zagotowujemy wodę na makaron, solimy, zaczynamy gogtować - al dente.
W trakcie gotowania pasty do blendera wkłądamy natkę pietruszki, dodajemy pozostałe skłądniki, miksujemy, smakujemy, w razie potrzeby doprawiamy lub dolewamy oliwy i znowu miksujemy.
Makaron odcedzamy, przekładamy do miski, dodajemy nasze pesto, mieszamy.
Podajemy ze świeżo startym twardym serem.

Bona Apetita!

przepis na szybki obiad







3 komentarze :