Zapraszam Was na jedno z bardziej ulubionych dań mojej córki.
Proste, łatwe i przyjemne, a na dodatek niebo w gębie!
Idealne na piątek, zrobisz je w 5 minut pomijając etap gotowania makaronu.
Uwierzcie! Nie będzie Wam przeszkadzać zieleń między zębami ;)
składniki dla 3-4 osób
opakowanie makaronu farfalle, lub jakiego tam lubicie
spory pęczek natki pietruszki
2-3 łyżki oliwy z oliwek
prażone pestki dyni - łyżka, dwie
ząbek czosnku, obrany
łyżka startego parmezanu lub innego twardego sera
sól
pieprz
pół łyżeczki cytryny
świeżo starty parmezan(lub inny twardy ser) do posypania
przygotowanie
Zagotowujemy wodę na makaron, solimy, zaczynamy gogtować - al dente.
W trakcie gotowania pasty do blendera wkłądamy natkę pietruszki, dodajemy pozostałe skłądniki, miksujemy, smakujemy, w razie potrzeby doprawiamy lub dolewamy oliwy i znowu miksujemy.
Makaron odcedzamy, przekładamy do miski, dodajemy nasze pesto, mieszamy.
Podajemy ze świeżo startym twardym serem.
Bona Apetita!
Wygląda przepięknie :P już mam ochotę zacząć gotować :d
OdpowiedzUsuńmoje ulubione pesto <3
OdpowiedzUsuń