Miałam ogromną chęć na ravioli ze szpinakiem jednak nie za bardzo chciało mi się lepić pierogi...
Dlatego z tego lenistwa powstało to oto leniwe "ravioli"! Oszukane ravioli, oszukane leniwe lecz smaki prawdziwe!
Czyli "coś" na wzór naszych leniwych!
składniki na 3 porcje
450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
szklanka mąki typu 500
2 ząbki czosnku
200 g ricotty
2 żółtka
2 łyżki tartego parmezanu
sól - łyżeczka
pieprz
parmezan do oprószenia
łyżka masła - nie trzeba
Przygotowanie
Szpinak rozmrozić w rondlu na małym ogniu, posolić. Dodać posiekany czosnek, wystudzić. Teraz dodać żółtka, ser rozdrobnić widelcem, dodaś mąkę, wymieszać, dodać parmezan, pieprz.
Zagotować wodę w garnku, posolić, masę nakładać na łyżce, tak jak leniwe, powinna odchodzić od łyżki w gorącej wodzie. Po wypłynięciu kluski gotować około 3 minut, wyciągać łyżką cedzakową.
Podawać głównie z parmezanem, można polać też roztopionym masłem.
Bona Apetita!
Leniwe pierogi, leniwe "ravioli" ze szpinakiem i ricottą!
Dobrawko, nie wiem, czy nonszalancki stosunek do tego co się robi jest właściwą drogą na prowadzenie bloga. W takim przypadku czytelnik ma prawo powiedzieć, skoro " ona" robi raviolli, które nie są ani raviolli, ani też kluskami leniwymi, to dlaczego ja mam to czytać. To jest oczywiście subiektywna opinia.
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Ależ doskonale rozumiem opinię, sama miałam problem z nazewnictwem tych klusek, inspiracją były ravioli a forma wykonania jak leniwe pierogi - dlatego leniwe "ravioli" w cudzysłowie. Szczerze też miałam wątpliwości do tej nazwy, ale moim zdaniem broni się cudzuslowem i inspiracją. Samo danie jest bardzo smaczne i proste.
UsuńDziękuję za subiektywną opinię i pozdrawiam serdecznie
Bona Apetita!