poniedziałek, 31 marca 2014

Sałata lodowa z cudnym dipem! Lekka i sycąca.

Widziałam  ten przepis w Kuchnia+  i się zainspirowałam! Nie pamiętam jednak w jakim programie!
Polecam gorąco... na zimno... obłedny smak, zbliża się lato, ta sałatka będzie idealna na upały :D
Ja się zakochałam!


sałatka z sałaty lodowej


składniki dla 4 osób

główka sałaty lodowej - podziel na ćwiartki
pół szkalnki majonezu - możesz zrobić sam tu
pół szklanki kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu greckiego
3 - 4 łyżki posiekanego szypiorku
1 ząbek czosnku
sól - ostrożnie gdy używasz anchois do sosu
pieprz
2 sardele - anchois(opcjonalnie, nie trzeba jeśli nie lubicie)
wędzony boczek - 6-7 plastrów


sałatka obłędna


przygotowanie


Czosnek, szczypior, anchois wkładamy do blendera, miksujemy, dodajemy śmietanę i majonez oraz przyprawy, miksujemy ponownie, smakujemy, uważamy z solą przy użyciu anchois.
W tym samym czasie boczek podsmażamy na suchej patelni na skwarki, odsączamy z tłuszczu i siekamy nożem.

Sałatę dzielimy na ćwiartki, polewamy sosem i posypujemy boczkiem.....niebo w gębie!!!

Bona Apetita!


dip z anchois



2 komentarze :

  1. Faktycznie świetny przepis. Z takim, to ja nawet całą główę sałaty wsunę i będzie mi mało!
    Pycha :D

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gwarantuję, że nie dasz rady... ja jem dużo,a po ćwiartce odpadłam... chociaż całą sobą miałam chęć na jeszczec!

      Usuń