Polecam gorąco... na zimno... obłedny smak, zbliża się lato, ta sałatka będzie idealna na upały :D
Ja się zakochałam!
składniki dla 4 osób
główka sałaty lodowej - podziel na ćwiartki
pół szkalnki majonezu - możesz zrobić sam tu
pół szklanki kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu greckiego
3 - 4 łyżki posiekanego szypiorku
1 ząbek czosnku
sól - ostrożnie gdy używasz anchois do sosu
pieprz
2 sardele - anchois(opcjonalnie, nie trzeba jeśli nie lubicie)
wędzony boczek - 6-7 plastrów
przygotowanie
Czosnek, szczypior, anchois wkładamy do blendera, miksujemy, dodajemy śmietanę i majonez oraz przyprawy, miksujemy ponownie, smakujemy, uważamy z solą przy użyciu anchois.
W tym samym czasie boczek podsmażamy na suchej patelni na skwarki, odsączamy z tłuszczu i siekamy nożem.
Sałatę dzielimy na ćwiartki, polewamy sosem i posypujemy boczkiem.....niebo w gębie!!!
Bona Apetita!
Faktycznie świetny przepis. Z takim, to ja nawet całą główę sałaty wsunę i będzie mi mało!
OdpowiedzUsuńPycha :D
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Gwarantuję, że nie dasz rady... ja jem dużo,a po ćwiartce odpadłam... chociaż całą sobą miałam chęć na jeszczec!
Usuń