Bona Apetita bardzo lubi mięsny niedzielny obiad, musi być też do niego kilka dodatków, bo bym chyba umarła...
Dzisiaj żeberka i boczek z pieczonymi ziemniakami z tymiankiem, kremem z buraka, sałatką z pora, sałatką z pomidorów i śmietany i sosem musztardowym!
Żeberka i boczek marynowałam przez 30 minut.
A wyszło to o tak!
Przepis na sałatki podam w osobnych postach :D
Składniki
1/2 kg żeberek
1/2 kg boczku
3 cebule
Marynata
3 łyżki miodu
łyżka octu balsamicznego
łyżeczka chili
łyżeczka oregano lub majeranku
2 ząbki posiekanego czosnku
łyżeczka oliwy z oliwek
sól
Mus z buraków
2 -3 buraki
2 łyżeczki cukru
sok z cytryny
pieprz
sól
Przygotowanie
Mięso podzielić, zamarynować ( 30 minut w lodówce) Wykładać na rozgrzana patelnię, podsmażyć z obu stron, dodać cebulę pokrojoną w pióra. Podlewać wodą lub bulionem warzywnym i dusić tak długo, aż nie zacznie odchodzić od kości.
Buraki na mus obrać i pokroić w kostkę, gotować do miękkości w osolonej i posłodzonej wodzie ( niewielka ilość) Jeśli buraki są miękkie, a wywaru z nich jest za dużo, należy troche odlać. Miksujemy i dodajemy cytrynę, pieprz, dosmakowujemy ma słodko - kwaśno.
Bona Apetita!
ojjj wygląda super! :)
OdpowiedzUsuńByło pyszne :D
Usuń