czwartek, 27 lutego 2014

Rigatoni z boczkiem i natką - szybki obiad!

Kiedy nie macie czasu a chcecie zjeść smaczny obiad polecam pasty!
Bardzo lubię ten zestaw i robię go bardzo często. Wystarczy ugotować "makaron", podsmażyć kilka składników i wymieszać. Nic prostszego.


makaron z boczkiem


składniki


"makaron" rigatoni lub penne rigate
4-5 grubszych plastrów wędzonego, surowego boczku
dwa ząbki czosnku w całości, obrane
2 -3 łyżki oliwy z oliwek
pęczek natki pietruszki
ser typu parmezan
pieprz czarny
sól morska


makaron z boczkiem, szybki obiad



przygotowanie

Gotujemy makaron nie 11 minut jak na opakowaniu tylko około 9.
W tym czasie na patelni podsmażamy boczek pokrojony w kostkę, dodajemy oliwę, wrzucamy czosnek i czekamy aż odda romat, zrumieni się, wyciągamy i wyrzucamy. Ugotowaną pastę dokładamy do boczku, podsmażamy, dodajemy posiekaną natkę, sól i pieprz. Na konieć posypujemy startym serem.

Bona Apetita!


4 komentarze :

  1. Ta, makaron, to najszybsze danie na świecie, Do tego zawsze pyszne.
    Co do czasu gotowania makaronu, to kierowałabym się bardziej włanymi upodobaniami. Moja mama na przykład za każdym razem twierdzi, że mogłabym dogotować makaron ;)

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mamy i babcie to chyba juz tak mają z tym makaronem :D ja wolę al dente :D

      Usuń
  2. Wspaniała propozycja dania, skusiłabym się.

    OdpowiedzUsuń
  3. Szybkie wykonanie i ładnie wygląda. Chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń