niedziela, 16 lutego 2014

Barszcz czerwony odtłuszczony

Robię taki barszcz bardzo często, nie uzywam zadnego mięsa, tylko skórki wedzone od boczku, które zawsze mroże. Kiedy mam ochotę na barszcz, są jak znalazł :D

Barszcz czerwony odtłuszczony
Barszcz czerwony odtłuszczony



Skłądniki

3 buraki
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 spore wędzone skórki od boczku
3-4 liscie laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
łyżka majeranku
sól
pieprz
łyzeczka cukru
łyżeczka octu balsamicznego
łyżeczka octu spirytusowego


Przygotowanie


Buraki obieram i kroję w plastry o grubości 1 cm.
Wkładam je do garnka, dodaję czosnek, cebule w całości, dokładam skórki z boczku, zalewam wodą i gotuję. Trzeba odszumować, żeby barszcz był klarowny. Lekko solę i dodaję ziele angielskie, liść laurowy i gotuje do miękkosci buraków.
Teraz dodaję reszte składników i doprawiam do smaku.
Barszcz musi mieć piękny głęboki kolor, ale nie brąz i oczywiście doskonałą klarowność.
Ten przepis jest szybki i ma bardzo mało kalorii!


Bona Apetita!
#ZjedzZapasy

3 komentarze :

  1. Uwielbiam barszczyk <3 Ależ nabrałam ochoty na taką zupkę!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobry ten patencik ze skórkami boczku. Zapach wędzonki w barszczu to jest całe clou barszczu, za to go tak wszyscy lubimy.

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń