poniedziałek, 24 lutego 2014

Jajka w sosie koperkowym

Za oknem tak wiosennie, że nie mogłam sie oprzeć aby zrobić moje ukochane jajka w sosie koperkowym. Podaję je często z jarzynką z marchewki lub buraczkami i duszonymi ziemniakami oczywiście.

Jajka w sosie koperkowym


składniki

jajka na twardo
szklanka bulionu warzywnego
szklanka wody
pęczek posiekanego koperku
3 łyżki mąki
100 ml słodkiej śmietanki 18 %
sól
łyżeczka cukru
łyżeczka soku z cytryny


Jajka w sosie koperkowym


Przygotowanie

Gotujemy sobie odpowiednią ilość jaj na twardo, obieramy. zagotowujemy wodę i bulion - zmniejszamy ogien.. W szklance ze śmietaną nalezy rozpuścić mąkę, tak żeby nie było grudek, delikatnie wlewać do wywaru cały czas mieszając. Teraz dodajemy koperek, mieszamy, czas na sól, cytrynę i cukier, smakujemy, żeby zespolić smaki. 
Dodajemy jajka w całości.
Podajemy jak na załączonym obrazku.

Bona Apetita!

Jajka w sosie koperkowym




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz