Tak!
Dzisiaj Zrobiłam sama tagliatelle... Może trochę za grube, ale bardzo smaczne!
A do tego sos mięsno pomidorowy, który powstał kiedyś ot tak z tego co było w lodówce,...
domownicy go uwielbiają, mam nadzieję, że Wy również go pokochacie!
Przepis na tagiatelle :
sładniki
400 g mąki 00
4 jaja
łyżeczka oliwy z oliwek
Przygotowanie
Do mąki dodajemy jaja i oliwę, zagniatamy przez 15 minut. Formujemy kulką, przykrywamy ściereczką na jakieś 10 -15 minut.
Teraz rozwałkowujemy bardzo cienko ciasto!
Podsypujemy mąką, składamy na pół, podsypujemy mąką i znowu składamy i tak aż nie uzyskamy wałka o szerokości 8 - 10 cm, teraz tniemy pasy o szerokości 5-7 mm.
rozkładamy, posypujemy maką i niech sobie troche podeschnie.
Gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty.
A teraz mój sos!
składniki
250 g mięsa wieprzowego mielonego
słoiczek przecieru
1 duża cebula pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku posiekanego
2 łyżeczki cukru
sól
3 -4 łyżki mleka
łyżka mielonej chili
zioła prowansalskie - łyżeczka
2 łyżki startego parmezanu
Mięso podpiekamy na patelni, niech się przypiecze, dodajemy czosnek i cebulę, solimy lekko. Po chwili dodajemy przecier, mieszmy, dodajemy szklankę wody, mieszamy. Teraz cukier i resztę przypraw, niech się tak podgotuje jakies 20 minut. teraz doprawiamy do smaku, dolewamy mleka i ugotowane tagliatelle, parmezan mieszamy.
Wykładamy na talerze
i
Bona Apetita!
ale pyyyycha!
OdpowiedzUsuńEh ja jeszcze nigdy się nie wzięłam za własnoręczne robienie makaronu, chyba najwyższy czas bo patrząc na Twój musi smakować bosko :))
OdpowiedzUsuńPiękny obiad, czy kolacja. Jak dla mnie to rozmiar tagliatelle jest okejas. Gdyby były nawet grubsze, czy nawet chudsze, to fakt jest taki, że to domowe, i żadne kupne im do pięt nie dorastają !
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Dzięki Dziewczyny :D Takie słowa od Was to wielka radość :D
UsuńPycha Pycha, zakasać rękawy i zrobić makaron! Świetna sprawa!!!!
OdpowiedzUsuń