Już dawno żadnej zupy nie upichciłam, więc nadszedł czas na sycącą cebulową!
Trochę pikanterii dodaje chili.. a ptysie zastąpią grzanki z serem!
Zaczniemy od ptysiów
składniki
szklanka mąki pszennej
3 jaja
szklanka wody
100 g sera dojrzewającego
łyżeczka soli
łyżka masła
Przygotowanie
Mąkę uprażyć w rondlu, bez dodatku tłuszczu, na taki brunatny kolor. Zestawić naczynie z ognia, dodać wody energicznie mieszając na gładką masę, następnie dodać jaja i mieszać nadal. Teraz czas na starty ser, sól i masło.
Jeśli jest taka potrzeba, dodać albo mąki, albo wody.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy łyżką ciasto, możemy też uformować ładniejsze z rękawa.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 10 minut, jak nabiorą ładnej barwy.
A teraz zupa
składniki
6 dużych cebul pokrojonych w słupki
2 ząbki posiekanego czosnku
2 plastry boczku surowego wędzonego - kroimy w małą kostkę
łyżka masła
2 łyżki mąki
sól
łyżeczka chili
łyżka słodkiej śmietany
woda
kwaśna śmietana do dekoracji
jedna cebula w plastrach - zrumeniona na chrupko do dekoracji
tymianek do posypania
Przygotowanie
Na maśle podsmażamy czosnek i boczek, dodajemy cebulę, podsmażamy chwilę, posypujemy mąką.
Dolewamy trochę wody, robimy zasmażkę. Teraz dolewamy wody, mieszjąc i czekamy aż cebula zmięknie.
Doprawiamy śmietanką, solą i chili.
Podajemy z kleksem kwaśnej smietany, krążkami z cebuli, tymiankiem i ptysiami.
Można posypać dodatkowo pamezanem.
Bona Apetita!
Pychotka z pewnością ;-))
OdpowiedzUsuńMogę potwierdzić osobiście, polecam szybką smaczną zupę która zachwyci każdego
Dziękuję mój testerze :D Zapraszam częściej !!!
UsuńBona
Zupka pyszna, fajne te ptysie wymyśliłaś,
OdpowiedzUsuńAla, dzięki, tak jakoś mnie naszło :D chyba tylko następnym razem więcej sera dodam.
UsuńPozdrawiam
Bona
pychotka pychotka :D
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco!
Bona