poniedziałek, 24 marca 2014

Ozorki z sosem chrzanowym i rzeżuchą - propozycja na Wielkanoc!

Ozorki, ozorki, ozorki!
Wiem, że większość z Was będzie przerażona, ale to pyszne mięso!
I nie ma się czego brzydzić, to mięso, tak jak karkówka czy schab, z tej samej świni!
Tak, są to tzw. podroby.
Ja najbardziej je lubię w formie wędliny i właśnie takie Wam dzisiaj zaproponuję, idealne na Wielkanoc!



wielkanoc
Ozorki wieprzowe z sosem chrzanowym na Wielkanoc


składniki

3-4 ozorki wieprzowe
3-4 listki laurowe
1 cebula
4 ziarenka ziela angielskiego
sól - łyżeczka


sos
3 łyżki chrzanu dymeckiego
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
sól 
pieprz


rzeżucha do posypania

Przygotowanie

Ozorki dokładnie myjemy, nie obieramy, wycinamy żyły i tłuszcz.
Obgotowujemy je 10 minut.
Wylewamy wodę, nalewamy nową, teraz do niej dodajemy przyprawy i gotujemy ozorki około 3 godzin, tak aby zmiękły.
Następnie obieramy ze skóry.
Ja je podaję w plastrach z sosem chrzanowym.


sos chrzanowy:

Mieszamy chrzan ze śmietaną, doprawiamy.

Całość posypujemy rzeżuchą!

I to wszystko.
Nie bójcię się! To jest Pycha!

Bona Apetita!




6 komentarzy :

  1. Ja przyznaję- jestem przerażona :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma co sie brzydzić, jesli ktoś ma taki odruch to powinien sie zastanowić, czy powinien jeść kiełbasę, szczególnie te kupną ;) w przypadkach skrajnych, tylko można poradzić, aby przejść na jakąś diete selektywną, najlepiej od razu na weganizm.
    Świetne przygotowny przepis, ja bym nie miała nic przeciwko, aby zjeść gotowane mięso z pikantnym chrzanem, wg mnie klasyka.

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, tym bardziej, że to nasza kulinarna tradycja ;)

      Usuń
  3. Ja tam bym ozorków spróbowała, zwłaszcza, jak są w plastrach i z rzeżuchą:) Juz jakiś czas temu sie zaopatrzyłam w kilka opakowań nasionek i dwa razy sadziłam:) A poza tym bardzo fajny przepis, nieskomplikowany:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wiem, że dużo osób nie tknie ozorów, ja jednak je bardzo lubię - z sosem chrzanowym to prawdziwy rarytasik dla mnie.

    OdpowiedzUsuń