środa, 29 stycznia 2014

Calzone z dwoma farszami - czyli pizza w pierogu!

Calzone  z dwoma farszami - czyli pizza w pierogu!
CALZONE po włosku to nogawka... nie wiem dlaczego, a może słusznie? Kojarzy mi się z kalesonami, oczywiście samo słowo.
Zazwyczaj są to wielkie pierogi z ciasta na pizzę, taki rodzaj Pizzy. Ja dzisiaj zrobiłam kilka mniejszych, przyjemniejszych w jedzeniu :D





Przygotowałam też dwa farsze, jeden ze szpinakiem i twarogiem solankowym wędzonym, drugi z sosem pomidorowym z mięsem mielonym.

Przepis na ciasto znajdziecie pod hasłem Pizza we wcześniejszych przepisach, postaram się wkrótce stworzyć przekierowanie do samego ciasta.


A teraz moje farsze 

1. Ze szpinakiem i twarogiem solankowym wędzonym

składniki

szpinak, ja użyłam mrożonego liściastego, ok 200 g
ząbek czosnku
ok. 100 g twarogu solankowego wędzonego (użyłam Jana)
łyżeczka oliwy
sól

Przygotowanie

Na oliwie lekko podgrzewamy posiekany czosnek, dodajemy zamrozony szpinak i na małym ogniu doprowadzamy do rozmrożenia, tak aby czosnek się nie przypalił, lekko solimy, dodajemy ser, mieszmy i gotowe

2. Z sosem pomidorowym, mielonym miesem 

składniki

150 g mielonego mięsa wieprzowego
pół cebuli
ząbek czosnku
puszka pomidorów
kulka mozzarelli
sól
łyżeczka chili w proszku
łyżeczka cukru

Przygotowanie

Podmażamy  mięso bez tłuszczu, dodajemy posiekany czosnek, cebulę, po około 2 minutach mieszania wrzucamy zawartość puszki pomidorów, solimy, dodajemy chili i gotujemy aż płyn wyparuje.


Teraz nasza pizza

ciasto dzielimy na 5 - 6 cześci
każdą musimy rozwałkować na cienki okrąg o średnicy ok 20 cm.
na jedną stronę nakładamy farsz, zlepiamy pieroga( do pieroga z farszem miesnym nalezy też dodac dwa plastry mozzarelli), pieczemy w piekarniku rozgrzanym na maxa, na papierze do pieczenia około 8 -10 minut

Bona Apetita!



6 komentarzy :