Pizza Bianca |
Z powodu nie jedzenia owoców morza.. dla mojej córci musiałam dzis wyczarować COŚ..
Dlatego nasza Bianca jest ze zwykłej mąki pszennej typu 500 i z serem salami :D
Składniki
Ciasto:
200 g mąki pszennej typu 500
10g drożdży
pół szklanki ciepłej wody
łyżka oliwy
sól
cukier
pesto:
pęczek natki pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek
2-3 ząbki czosnku
sól
pieprz
można dodać prażone pestki dyni i słonecznika
Przygotowanie:
Do mąki dodać pokruszone drożdże, oliwę, szczyptę soli, pół łyżeczki cukru. Dodawać powoli ciepłej wody mieszając delikatnie palcem. Nastepnie ciasto zagnieść, uformować w kulkę, przykryć ściereczka i odstawić na minimum godzinę w ciepłe miejsce.
Rozgrzać piekarnik do 220 stopni.
Po godzinie podzielić ciasto na 2 części i zagnieść obie ponownie, włożyć w woreczki śniadaniowe, odłożyć w ciepłe miejsce na 20 minut.
Przygotować pesto: włożyć składniki do blendera, zblendować, nic prostszego.
Następnie placki rozwałkować na 2 milimetry grubości formując okrąg.
Ułozyć na blaszce, na papierze do pieczenia, rozsmarować pesto pozostawiając 2 cm. brzegi, zetrzeć ser nad plackiem.
Wstawić na 10 minut do piekarnika i gotowe! Bardzo chrupiące, bardzo aromatyczne!
Pizza Bianca, to pierwszy typ wypiekanych placków a pochodzi z Grecji.... ( prosty placek z ziołami i oliwą) We włoszech, wcześniej stosowano ciasto makaronowe, dopiero później drożdżowe. W XVII wieku, po dotarciu pomidorów do Włoch zaczęto robić sos pomidorowy.. Ale historię nastepnej Pizzy zostawimy na później!
Bona Apetita!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz