Genialne kopytka z pesto pietruszkowym!
Kopytka z pesto pietruszkowym |
Potrzebujemy(na dwie porcje):
kopytka:
5 sztuk średnich ziemniaków
150 gram mąki pszennej typu 500
sól
pesto:
pęczek natki pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek
2-3 ząbki czosnku
sól
pieprz
można dodać prażone pestki dyni i słonecznika
Do posypania ser typu parmezan
Przygotowanie:
Obrać ziemniaki i ugotować w lekko osolonej wodzie. W tym czasie przygotować pesto, wrzucić opłukana natkę do blendera wraz z czosnkiem i innymi dodatkami, zblendować. Nic prostrzego!
Wstawić garnek z wodą do gotowanie kopytek. Wodę po zagotowaniu delikatnie posolić.
Ziemniaki zaraz po ugotowaniu do miękkości utłuc zwykłym narzędziem przeznaczonym do tego :D
poczekać do wystygnięcia, dodać mąki i szybko ugnieść na jednolitą masę, podzielić na 4 część, zrolować na srednicę około 3 cm, lekko spłaszczyć, oprószyć mąką. dużym nożem po skosie odcinać około 1.5 cm. paski. Do wrzątku wrzucić partiami kluski, gotować około 2-3 minut, wyłowić na sito, przelać zimna wodą aby przestały się gotować. Następnie na rozgrzana patelnie wrzucić kopytka, dodać pesto, lekko podsmażyć. Wyłożyć na talerz, posypać parmezanem, przyozdobić listkiem natki.
Smacznego!
I coś ode mnie : nasze polskie kopytka to włoskie GNOCCHI,
Po włosku słowo gnocchi to liczba mnoga od gnocco czyli dosłownie "gruda".
Mają różne kształty, są różne sposoby wykonania, myślę, że jeszcze się z nimi spotkamy!
Odkrywam pesto i jego zastosowanie,wiec najblizsza moja potrawa ,to wlasnie ta.Chlebek fenomenalny.Jakbym mogla o cokolwiek prosic ,to wszyscy uzywaja slowa pesto ,znaja moze kilka recept i zadtosowan ,a moze bys tak szczegułowo opisala co to naprawde znaczy i zastosowanie.Bylabym wdzieczna.
OdpowiedzUsuńszale z wełny,
OdpowiedzUsuńwłoskie apaszki jedwabne,
włoskie apaszki jedwabne