Pieczone Bataty z jajkiem w koszulce, masłem czosnkowym z odrobiną habbanero i chipsami z wędzonego podgardla |
Składniki:
2 plastry batata
jajko
2 plastry wedzonego podgardla
1łyżeczka masła
1/2 ząbka czosnku
1/4 papryczki habbanero
sól
łyżeczka octu spirytusowego
odrobina oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Odkroić od batata dwa plastry o grubości 1,5 cm., skropić z obu stron oliwą z oliwek i posolić.Przygotować masło czosnkowe z posiekanego czosnku i papryczki, posolić odrobinę. Plastry podgardla wrzucić na rozgrzana patelnie i przypiec do chrupkości. Bataty piec 30-35 minut.
Przed końcem pieczenia wstawić wodę w rondlu, dodać do niej ocet, zagotować. Wyłożyć bataty. Do gotującej wody delikatnie wbic jajko i gotować przez 2 minuty, wyłozyć delikatnie na ziemniaki.
Podawać z natką pietruszki, masłem czosnkowym, chipsami. Pieczone bataty dobre też są posmarowane moim pesto pietruszkowym i z samym masłem czosnkowym.
Bona Apetita!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz