sobota, 25 stycznia 2014

Rolady z pesto pietruszkowym, mozzarellą i puree z marchwi skropione pomarańczą

Rolady z pesto pietruszkowym, mozzarellą i puree z marchwi
 to doskonały pomysł na niedzielny obiad!

Rolady z pesto pietruszkowym, mozzarellą i puree z marchwi

Rolady z pesto pietruszkowym, mozzarellą i puree z marchwi

składniki dla 4 osób

4 plastry łopatki wieprzowej lub schabu o grubości 2 cm (można użyć też piersi z kurczaka
)
Pesto pietruszkowe
6 plastrów wędzonego boczku
kulka mozzarelli
kolorowy pietrz świeżo mielony
4 marchwie
łyżeczka masła
jedna pomarańcza
szczypta soli
pół łyżeczki cukru
łyżeczka masła
sok ćwiartki pomarańczy
roszponka
2 łyżki oleju rzepakowego

przygotowanie:
rozbić mięso, na nim rozbić po pastrze boczku, posmarować pesto, posypać pieprzem, dodać mozzarelle, zawijać w roladki, nie solić! Pesto i boczek mają w sobie dość soli.
Rolady oprószyć mąką, można je spiąć żeby sie nie rozpadły, jednak jak dobrze je zawiniemy nie ma takiej potrzeby.

Patelnię rozgrzewamy, dodajemy olej, roladki, obsmażamy równo, podlewamy wodą, i tak niech dochodzą jakąś godzinę, cały czas pilnujemy czy nie trzeba ich podlać.
Marchewke kroimy w plastry, gotujemy w niewielkiej ilosci posolonej i posłodzonej wody, Gdy zmięknie odlewamy resztę wody, dodajemy masło i sok z pomarańczy, miksujemy na gładką masę.

Podajemy z roszponką bądź rukolą i plastrami pomarańczy.

Bona Apetita!



2 komentarze :

  1. O rany..ale Twoje bułeczki apetycznie wyglądają..dzieki za wspólne pieczenie..

    OdpowiedzUsuń