środa, 15 stycznia 2014

Krewetki tygrysie w piekielnej marynacie z dwoma sosami

Krewetki tygrysie w piekielnej marynacie z dwoma sosami
Krewetki tygrysie w piekielnej marynacie z dwoma sosami 


Składniki

Paczka niestety mrożonych tygrysich, obranych tylko z ogonkiem, już lekko podgotowanych..

Marynata:

2 łyżki oliwy z oliwek
skórka z jednej pomarańczy
skórka z jednej cytryny
 2 łyżki papryki ostrej w proszku
1 łyżka papryki słodkiej
sok z połowy pomarańczy
sok z połowy cytryny
sól 
2 ząbki czosnku

Sos pomarańczowy:

skórka z jednej pomarańczy
sok z jednej pomarańczy
łyżka masła
łyzka mąki
szczypta słodkiej papryki
łyżka brązowego cukru
sól
odrobina imbiru

Sos czosnkowy, delikatny

opakowanie serka homogenizowanego ( ja użyłam poznański)
1 łyżka majonezu
2 łyżki kwaśnej śmietany
mały ząbek czosnku
sól 
pieprz
natka pietruszki,odrobina

Pozostałe

Sałata lodowa, posiekana natka. 

Przygotowanie:

 Przygotować marynate, posiekać czosnek, dodac składniki, wymieszać, dodac rozmrożone krewetki tygrysie, dobrze je obtoczyc w marynacie i wstawić do lodówki na minimum godzinę.
Sos pomarańczowy: rozgrzać rondel, dodać masło, roztopić, dodać makę, zrobić zasmażkę, dodać powoli sok z pomarańczy i starte skórki w razie potrzeby dolać wody. Dosmakować tak aby był słodko - kwaśny.
Sos czosnkowy: posiekać czosnek, dodac składniki, dokładnie wymieszac. 
Smażenie krewetek: rozgrzać patelnię, wyłożyc krewetki, smażyc po 1 minucie z każdej strony. 

Podanie Liście sałaty lodowej uformowac w miskę, wyłożyc na talerz, nałożyc do nich sosu czosnkowego, na to układać krewetki, sos pomaranczowy musnąć na talerzu, zrobić kleksy z czosnkowego, można dodac pokrojone pomarancze, wszystko posypać natką.

Bona Apetita!


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz