piątek, 17 stycznia 2014

Pieczone Bataty z jajkiem w koszulce, masłem czosnkowym z odrobiną habbanero i chipsami z wędzonego podgardla

Pieczone Bataty z jajkiem w koszulce, masłem czosnkowym z odrobiną habbanero i chipsami z wędzonego podgardla
Pieczone Bataty z jajkiem w koszulce, masłem czosnkowym z odrobiną habbanero i chipsami z wędzonego podgardla



Składniki:

2 plastry batata
jajko
2 plastry wedzonego podgardla
1łyżeczka masła
 1/2 ząbka czosnku
1/4 papryczki habbanero
sól
łyżeczka octu spirytusowego
 odrobina oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Odkroić od batata dwa plastry o grubości 1,5 cm., skropić z obu stron oliwą z oliwek i posolić.Przygotować masło czosnkowe z posiekanego czosnku i papryczki, posolić odrobinę. Plastry podgardla wrzucić na rozgrzana patelnie i przypiec do chrupkości. Bataty piec 30-35 minut.
Przed końcem pieczenia wstawić wodę w rondlu, dodać do niej ocet, zagotować. Wyłożyć bataty. Do gotującej wody delikatnie wbic jajko i gotować przez 2 minuty, wyłozyć delikatnie na ziemniaki.
Podawać z natką pietruszki, masłem czosnkowym, chipsami. Pieczone bataty dobre też są posmarowane moim pesto pietruszkowym i z samym masłem czosnkowym. 

Bona Apetita!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz