piątek, 24 stycznia 2014

Pizza na cienkim cieście z salami peperoni

Pizza na cienkim cieście z salami peperoni
Bo pizza powinna mieć cienkie, chrupiące ciasto! I nie za duzo dodaków, pamiętajcie o tym!
Pizza na cienkim cieście z salami peperoni

Pizza na cienkim cieście z salami peperoni

Pizza na cienkim cieście z salami peperoni
Pizza na cienkim cieście z salami peperoni


składniki :

ciasto
350 g mąki typu 750
20g drożdży
łyżka cukru
łyżka soli
2 łyzki oliwy z oliwek
szkalnka ciepłej wody

sos

puszka pomidorów
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
łyżeczka oliwy z oliwek
łyżeczka bazylii świeżej lub otartej



kulka -dwie mozzarelli
salami peperoni


Przygotowanie:

Ciasto

Makę przesiewamy do miski, drożdze rozpuszczamy w ciepłej wodzie, do maki dodajemy cukier, sól, oliwe z oliwek, dolewamy teraz wodę z drożdżami mieszając łyżką ciasto, uważamy,żeby wody nie było za dużo, zwykle nie dolewam całej szklanki. Zagniatamy ciasto do konsystencji "damskiej piersi" i odkładamy przykryte  ścieroczką w ciepłe miejsce przynajmniej na godzinę ( ja odkładam na 2), po 2 godzinach dzielimy na pół, zagniatamy i znowu odkładamy tym razem na 20 minut. Z tego ciasta wyjdą 2 pizze o średnicy 40 cm, jedno mozna zamrozić.

Sos
na jedną pizzę:

Do rondla dajemy oliwę, posiekany czosnek, solimy, lekko rumienimy ( uważamy, żeby nie prypalić czosnku)
Następnie dodajemy pomidory z puszki wraz s sokiem. Dusimy aż większość płynu wyparuje, doprawiamy pieprzem, slą, bazylią.


Gotowe ciasto formujemy w cienki okrąg i grubszych brzegach (mozecie też rozwałkować na kwadrat, jak Wam będzie łatwiej)
Posypujemy delikatnie mąka , na blaszce rozkładamy papier do pieczenia, również podsypujemy mąką, delikatnie.
Teraz czas posmarować ciasto sosem.
Pokrojona w cienkie plastry mozzarelle rozkładamy na sosie, dodajemy plastry salami.

Piekarnik rozgrzewamy wcześniej na maxa, pizze pieczemy 10 minut, tak aby spód był chrupiący.

Bona Apetita!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz